Russels Lof

Meekijken

IMG_6992
Oma en kleinkind

Een poosje geleden ontdekte ik dat ik best veel foto’s heb die niet van voren zijn gemaakt, dus niet met het onderwerp frontaal voor de lens, maar juist van achteren. Ik sta achter de mensen of dieren die ik op de foto zet. Toen ik die plaatjes eens naast elkaar legde en bestudeerde, zag ik hoe krachtig veel van die beelden zijn. En ook dat ze vaak een heel andere emotie oproepen dan wanneer ze van voren geschoten zouden zijn.

Ik herinner me een foto van toen nog koningin Beatrix, waarbij de fotograaf ook achter haar stond. De koningin was duidelijk herkenbaar aan haar grote hoed en het karakteristieke, gebeeldhouwde kapsel. Op de foto zag je achter haar (eigenlijk voor haar dus) vele tientallen fotografen op een kluitje, allemaal druk bezig de mooiste foto te maken. Maar de mooiste foto werd wat mij betreft gemaakt door de fotograaf met het meest originele standpunt: meekijkend met de koningin.

J&JkWaarmee ik niet wil zeggen dat ik met mijn meekijk-foto’s bewust origineel wilde zijn, en de kwaliteit van mijn foto’s is natuurlijk al helemaal niet te vergelijken met die van een professionele fotograaf, maar ik werd wel even bevestigd in mijn theorie: meekijken is spannend!

Ook zorgen meekijkfoto’s voor een andere sfeer. Soms voelt het wat voyeuristisch, alsof je meekijkt zonder dat de ander het weet (wat soms ook zo is), dan weer overheerst het gevoel van intimiteit, het voorrecht haast om mee te mogen kijken, ook al kun je vaak niet eens zien wat de geportretteerde precies ziet. Andere keren is het geestig of ontroerend, maar altijd is het anders. Stel je steeds voor hoe de foto eruit zou zien als hij recht van voren was geschoten (als dat al kon, zie bijvoorbeeld de foto van het varken of de billen daar vlak naast…).

man kar2Helemaal enthousiast door dit met terugwerkende kracht uitgevoerde experiment, lijkt het me ook wel fascinerend om eens een serie foto’s te schieten die van boven het onderwerp zijn gemaakt. Wel een tikkeltje lastiger uit te voeren…relax

IMG_6832

zw3

  1. Zalige plaatjes en je hebt het helemaal bij het rechte eind!
    Diep binnenin willen we allemaal best eens “meekijken” over schouders of door ogen van die ander…. En al helemaal bij onze ouderen, kinderen en uiteraard de dieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: