Russels Lof

Spreeuwtjes

IMG_4793

Ze zijn er weer! Sinds een week of twee word ik ’s morgens weer wakker met het geluid van een flinke zwerm kwetterende spreeuwtjes. In het voorjaar zag het soms zwart van deze vogels in de tuin (en wit van de poep in de struiken daaronder) maar daarna zijn ze een hele poos weggeweest, nadat er hier in mijn huis en tuin eerst wel wat kroost was grootgebracht.

HIEROJa, ín mijn huis, dat wil zeggen in de verrotte dakrand waar een spreeuwenechtpaar (of waren het er twee?) twee legsels heeft grootgebracht. Voor de verandering was ik eens blij met de staat van mijn huis….

Toen Pa en Ma af en aan vlogen om hun jongen te voeden, zat ik als een tennisscheidsrechter op een hoge stoel (keukentrapje) naast het huis alles eerste rang te volgen. De meest gevarieerde hapjes werden er geserveerd, verschillend in dikte en kleur: wormen, larven en allerlei gevleugelde insecten: jammie! Eén keer werd er zelfs een kleurrijk feestmaaltje met slinger gebracht…

En van al dat lekkers dat erin wordt gestopt… moet er toch ook weer wat uit. En zo zag ik
IMG_5744 dan ook dat er de hele dag door sappige hapjes naar binnen werden gebracht en Pa en Ma met een poeppakketje weer naar buiten kwamen. Hoe proper! Maar toen de jongen wat ouder en beweeglijker waren, zorgden ze zelf voor het schoon houden van hun huissie: als er wat uit moest, gingen ze met het gatje naar buiten hangen en poepten keurig buiten het nest… bij mij op de stoep!
IMG_9171Net toen ik me zorgen begon te maken hoe het uitvliegen zou gaan – bang voor onhandige jongen die ik zou moeten redden (of erger)  – waren ze op een ochtend ineens allemaal weg. Foetsie! Maar die dag en ook de dagen daarna waren er blijkbaar vele jongen op en rond het erf uitgevlogen, want een boom in mijn tuin zat ineens vol met heel veel van dat jonge spul. Het werd continu gevoed door de keihard werkende ouders die van ’s morgens tot ’s avonds af en aan vlogen met voedzame hapjes die ze in de meest wijd open gesperde snaveltjes propten..

IMG_8718

Dat duurde maar een dag of twee, drie en toen ging de hele bups een deur verder. Eerst zag ik ze nog wel bij de voerbult, wat verder op het erf, waar het verschil tussen de jongen en ouderdieren zo duidelijk te zien was, maar daarna waren de vogels dan toch echt gevlogen. Tot nu dus. Wat vind ik het gezellig dat ze er weer zijn! Zouden de hier geboren jongen er ook bij zitten? Vast wel toch?
En wat geniet ik ook van dat gekke geklets van ze, met van die langgerekte tonen en korte knars- en klakgeluiden.

IMG_5518

Jonge spreeuwtjes, nog egaal grijs...

Jonge spreeuwtjes, nog egaal grijs…

Het zijn ook echte imitators, spreeuwen, en soms hoor ik dan ook melodieuze riedeltjes waarvoor ze zeker een andere inspiratiebron hebben gehad dan hun soortgenootjes. En niet alleen vogelgeluiden weten deze kwetteraars te imiteren. Zo was er vorig jaar een spreeuw helemaal thuis op Rotterdam Centraal die zich het sissende geluid van de openslaande treindeuren eigen had gemaakt. Dit tot grote verwarring van sommige passagiers als hij dit geluid maakte terwijl de trein het station nog binnen reed…

Een paar maanden later...

Een paar maanden later…

  1. Noortje Russel

    Jemig José, je bent er even goed voor gaan zitten. Echt ontzettend leuk al die enthousiaste en lieve reacties van jou!! Werkt heel stimulerend hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: