Russels Lof

Kind & Dier

Fen kusje 227 december OverloonHet is niet ieder kind gegeven met huisdieren op te groeien. Als ouders ‘er niets mee hebben’, zal er niet gauw een hond, kat of konijn aangeschaft worden. Maar ook de tijd en kosten kunnen een belangrijk bezwaar vormen. Een hond vraagt veel tijd en aandacht en past niet in een gezin met lange werkdagen (tenzij er een goede oppas of opvang is geregeld – wat natuurlijk ook een belangrijk aandachtspunt is voor vakanties). Aardig wat mensen zijn ook allergisch voor (bepaalde) dieren, wat hen begrijpelijk weerhoudt ze in huis te nemen. Daartegenover staat dat is aangetoond dat kinderen die van jongs af aan opgroeien met honden en/of katten, juist minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen.

En dan de kosten. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEen bezoekje aan de dierenarts loopt al gauw in de papieren, en dat kan ook met een cavia of konijn flink oplopen. Zelf hebben wij bijvoorbeeld bij een cavia tweemaal onder narcose haken op de kiesjes laten verwijderen. Kassa! Maar ook de noodzakelijke start- en terugkomende kosten zijn al aanzienlijk, van hok, bench, mand, voer, inentingen, ontwormen, vlooiendruppels etc. etc. Het is dus geen lichtzinnige beslissing een huisdier te nemen, en zeker niet als er meer dieren bijkomen. Ik zeg altijd lachend dat de dierenarts van al mijn dieren regelmatig op vakantie kan, maar dan lach ik wel als een boer met kiespijn…

Jonas DiazMaar goed, als alle bezwaren dan toch overboord gezet zijn, valt er ook wel heel veel winst te behalen. Kinderen leren zorgen, respect en verantwoordelijkheid door dieren. Jonas Puk hangmat 2Maar bovenal geeft een huisdier vreugde, biedt het lichamelijk contact en motiveert een dier het kind zich te uiten. Niet voor niets zorgt het Emma Kinderziekenhuis dat er één middag in de week dieren van de kinderboerderij naar de speelkamer van het ziekenhuis worden gehaald. Het geeft de kinderen afleiding, maar ook ontspanning en plezier. En dat geldt bij niet-zieke kinderen net zo.

Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen meer interesse hebben in een dier dan in speelgoed. In dat onderzoek bleek ook dat kinderen meer praatten over de dieren dan over het speelgoed en dat ze hun ouders er meer vragen over stelden. Kinderen zijn van nature ook niet bang voor dieren, zelfs niet voor ‘enge dieren’ zoals spinnen. Dat wordt in de loop van het leven aangeleerd.

Boos 2

Kinderen en dieren is dus een goede combi, maar zeker bij heel jonge kinderen is toezicht en begeleiding natuurlijk wel erg belangrijk. Zelfs de liefste hond kan zich in het nauw gedreven voelen en van zich afsnauwen en een kat laat zich meestal ook niet ongestraft aan de staart trekken. En ook de manier waarop bijvoorbeeld een hamster, cavia of konijn wordt vastgepakt en geaaid, vraagt om begeleiding. Maar juist daar leren kinderen dan zoveel van, in het omgaan met andere levende wezens.

Vuvu 3

En natuurlijk staat het welzijn van het dier voorop. Dus inderdaad maar geen hond nemen als je veel van huis bent. Twee katten is dan misschien een betere optie, mits ze ook genoeg bewegingsruimte hebben. Niet één cavia of konijn in een (te klein) hokje stoppen en er misschien maar eenmaal per dag een kwartiertje uithalen. Geef ze de ruimte en voldoende aandacht, en het liefst een soortgenootje erbij. Het volgende bekende gedichtje geldt niet alleen voor kinderen en ook kan dat vensterglas wat mij betreft door andere materialen vervangen worden.

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemlijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.
(Michel van der Plas)

‘Vervelen’ is in de context van dieren weliswaar een antropomorfisme, toch is al lang duidelijk dat de meeste dieren sociale wezens zijn die zich beter voelen met soortgenootjes dan alleen. Alleen hamsters zijn solitaire dieren, en ik geloof ook reptielen maar ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in de koudbloedigen…

N&G relaxtHeb je eenmaal gezien hoe konijnen samen zijn, zich wassen, strak tegen elkaar aanliggen of zelfs half over elkaar heen hangen, dan wil je geen konijntje meer alleen…KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

En als je dan echt geen dieren kunt of wilt houden, zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om dieren op te zoeken en kinderen er toch mee in contact te brengen.

Jonas heeft mazzel dat hij met een kleine veestapel opgroeit en daar enorm van geniet maar ook heel erg veel van leert, zoals er goed voor zorgen, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfs ook het omgaan met ziekte en de dood. Maar wat hij misschien nog wel het meest leert, is dat zijn moeder zo gelukkig is met al die dieren en daar ook heel veel tijd, aandacht en geld aan besteedt. En dat als hij later ook nog een leven naast de dieren wil hebben, hij het maar beter niet zo als zijn moeder kan aanpakken…

IMG_5240  Fen en ...  IMG_7419

Collage Misty

Dit is niet bij mij thuis en de vraag van Jonas of wij Misty (de Vlaamse reus) niet konden adopteren, kon ik gedecideerd met nee beantwoorden. Er komt geen dier meer bij! (En daarbij heeft Misty het goed waar ze is en zouden onze konijnen een hartverzakking krijgen van deze reuzin…)

 1. Pieter

  Heel slecht, die foto’s hebben een hele slechte belichting.
  Ik ben dit niet van je gewend.
  Met vriendelijke Groet,
  Pieter van Dorpen

 2. Elly LACROUTE-FRESEN

  Ik vind je foto’s gewéldig mooi. Niet alléén de kwaliteit van de foto’s maar ook je kijk op mensen, ouderen en kinderen .. die foto van de vlaamse reus met je zoon is zo teder, de foto’s van je zoon met z’n Oma raken me ook geweldig. Ik hoop je nog lang te volgen! FIjne dag gewenst vanuit Frankrijk!

  • Wat een lieve reactie van je, Elly! Dat mensen mijn foto’s mooi vinden is al leuk om te horen, maar als mijn foto’s je raken, vind ik dat helemaal geweldig. Je kunt me geen groter compliment geven. Groetjes vanuit een herfstachtig Friesland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: