Russels Lof

Migraine

IMG_7615
IMG_7589-001Als je het zelf hebt, hoef ik niets uit te leggen. Als je het niet hebt, valt het bijna niet uit te leggen. Migraine is iets met mokerslagen op je hoofd, schedelinhoud die naar buiten wil, overgevoeligheid voor licht en geluid en een allesoverheersende, kloppende, bonkende, pulserende en misselijkmakende pijn. Migraine is daarom ook een emmertje naast je bed en – in mijn geval – een dag lang braken. Voor wie nog niet is afgehaakt, zal ik de verdere onsmakelijke details besparen…

In Nederland hebben zo’n drie miljoen mensen wel eens migraine. De ‘geluksvogels’ hebben het slechts een enkele keer per jaar; ik behoor tot degenen met de migraine-jackpot van (bijna) wekelijkse aanvallen. Er zijn goede periodes waarin ik soms wekenlang haast ‘vergeet’ dat ik migraine heb, en mindere periodes waarbij de aanvallen mijn hele leven beheersen. Helaas zit ik nu weer in zo’n periode.
migraineaHoewel de frequente migraines soms een grauwsluier over mijn leven leggen, lukt het me meestal wel om op goede dagen te genieten. Dubbel genieten zelfs. Want juist als je veel ziek op bed ligt, zijn de goede dagen extra dierbaar. Of zoals ik het in mijn boek Mijn hoofd en ik omschreef: “Migraine dwingt je om te reflecteren en om je te richten op wat ertoe doet. Het geeft je de mogelijkheid je innerlijk te ontplooien. Het zorgt ervoor dat je geniet van de kleine dingen in het leven die, hoe clichématig ook, zo belangrijk zijn. Zo bezien kan de migraine je dus helpen om juist heel gelukkig te zijn. Migraine als inspiratiebron voor het geluk, dat is nog eens een andere kijk op de zaak!”

En nu maar niet te lang naar deze foto’s kijken…

IMG_7667-2

 1. Jaap Kroon

  Heftig. Ik heb het in mijn eigen omgeving van heel dichtbij meegemaakt en gezien hoe vernietigend het kan zijn. Ik bewonder je dan ook. Hoe jij de narigheid omzet in kracht. Migraine is jouw inspiratiebron voor geluk. Een deel van dat geluk deel je hier op deze blog. Ik word weer blij van jouw geluk. Hoe klein het ook is, maar voor mij een inspiratiebron. Een andere kijk op de zaak.

 2. José en Hans

  Sterkte deze migraine periode. Ik voel met je mee. Mooie woorden trouwens voor zo iets vreselijks.
  Ik heb je boek gelezen en weet uit ervaring hoe beroerd je je kan voelen. Gelukkig komt het bij mij na de geboorte van mijn dochters bijna niet meer voor. Bij mijn moeder is het na de overgang veel minder geworden. Blijf hoop op na de overgang houden Noortje. Liefs,José

 3. Hanna

  Veel sterkte Noortje. Hoe jij in het leven staat ondanks de migraine daar heb ik grote bewondering voor.
  Ik hoop van harte voor je dat deze nare kwaal eens tot het verleden mag behoren.
  groetjes Hanna

  • Wat een lieve reactie, Hanna, dat is echt heel fijn om te horen. En ik ga er stiekem wel van uit dat ik ooit eens kan zeggen (net als mijn moeder al een aantal decennia) ‘ik weet bijna niet meer hoe erg het was’.

 4. Herkenbaar! Gelukkig gaat het bij mij vrij aardig nu met slechts een paar aanvallen per jaar. Maar ook ik heb er in het verleden wekelijks last van gehad. Knap hoe je het toch positief weet te benaderen, want ik weet ook hoeveel het kan verpesten. Wens je veel sterkte en beterschap.

 5. Anoniem

  Ik ben het met Marion eens, je bent één van de mooiste mensen in mijn omgeving, ik hoop, net als alle anderen dat er snel een betere periode voor je aanbreekt.
  Ook hoop ik je snel weer eens te zien want dat is al weer even geleden.

  groet, Marc

 6. Anoniem

  Beste Noortje,

  ik ken je verder niet, maar herken jouw verhaal en ik ben ‘blij’ met de foto’s die je hebt toegevoegd. Dankzij de foto’s kan ik namelijk aan anderen weer een beetje beter uitleggen wat zo’n aanval is. Nadeel van de foto’s: ik kan er niet naar kijken zonder nare gevoelens te krijgen 😉
  De periode van wekelijkse aanvallen heb ik twee jaar terug gehad, gedurende 9 maanden. Stapje voor stapje ging het daarna beter en ondertussen zit ik op twee of drie aanvallen per drie maanden. Bovendien zijn de aanvallen in hevigheid afgenomen. Gelukkig kan het dus ook beter gaan na zo’n verschrikkelijke periode, en ik hoop dat dit bij jou ook zo zal gaan.

  Heel veel sterkte, koester je ontspanningsmomenten en geniet inderdaad zo veel mogelijk van alle (kleine) mooie momenten van de dag.

  Groetjes,
  Linda

 7. Wat een lieve en warme reacties hier. En terecht, je bent een heel mooi, positief, warm en hartelijk mens, ondanks of misschien ook wel een beetje dankzij de migraine. Hopelijk breken er heel snel betere tijden aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: