Russels Lof

Sperwer

18-IMG_0376

Gruwelijk en mooi tegelijk, dat was mijn bijzondere ervaring gistermorgen…

6-IMG_9981Nadat ik eerder op de ochtend al was getrakteerd op een schitterende zonsopkomst en een enorme zwerm spreeuwen in het land (en dat gecombineerd!) zag ik niet veel later een sperwer in de tuin die zich tegoed deed aan een verse buit. Gelukkig had ik de vangst niet gezien en was de prooi al dood, en toen vond ik het toch wel fascinerend om dat prachtige dier van dichtbij te kunnen bekijken, en om te zien hoe hij zijn maaltje verorberde. En natuurlijk om er foto’s van te kunnen maken!

11-IMG_0071

7-IMG_0304Eerst mijn met mijn walk around 24-70 lens die standaard op de camera zit. Een geweldige lens, maar natuurlijk niet om verder weg heel dichtbij te halen. Maar ja, als ik ‘de toeter’ erop zou schroeven, was die sperwer natuurlijk al lang vertrokken… Toch maar haastig gedaan, gauw wat instellingen aanpassen en vlug terug naar het keukenraam. Hij zat er nog!! Maar nu nog een gemakkelijke houding vinden. Die toeter is erg zwaar en mijn houding bij het raam – ik wilde ook niet teveel bewegen en opvallen – was vreselijk ongemakkelijk. Ik steunde met mijn elleboog op het afdruiprek waar een pan op balanceerde en schoot uit zodat de pan kletterend op de grond viel en ik uit beeld verdween. Sufferd! Nu was de vogel natuurlijk gevlogen. Maar weer terug op het aanrecht bleek mevrouw de sperwer nog rustig aan haar ontbijt te zitten. Ik denk tenminste dat het een vrouwtje was, omdat die een stuk groter schijnen te zijn dan de mannetjes, en dit was een fors exemplaar. Correct me if I’m wrong… er moeten meer karakteristieken zijn van mannetje of vrouwtje, die heb ik even niet paraat.

6-IMG_9981-001Afijn, al gauw had ik in de gaten dat de sperwer zich helemaal niets aantrok van al het gerommel vanachter dat keukenraam en ik kon dus gerust doorgaan met fotograferen, en intussen mijn neus snuiten, een kopje thee inschenken en de drollen van Fix opruimen die naar buiten moest maar niet mocht.

Dat fotograferen viel trouwens nog niet mee door het dubbele glas van het keukenraam dat natuurlijk niet spik en span was (verre van) en met het wisselende licht en de spiegelingen op de ruit. Ik was daarom steeds druk in de weer met van plaats veranderen en met behulp van snijplankjes en theedoeken allerlei spiegelende voorwerpen te bedekken. En intussen at de sperwer onverstoorbaar door.

14-IMG_0345Halverwege de maaltijd pauzeerde ze een minuut of tien alvorens de rest van de vogel te verorberen, ik geloof een merel. Ik heb nog niet naar de restanten en veren durven kijken, die nog in mijn tuin liggen…waar Diaz al wel hevig geïnteresseerd heeft rondgesnuffeld.

Toen de sperwer dan toch echt klaar was met het vleesmaaltje, ging haar gatje omhoog, hoger, nog hoger en SJPRIETSJ daar kwam een flinke flats naar buiten. He, dat lucht op. Mevrouw zette daarna de veren uit, trok één poot omhoog en ging lekker zitten soezen. Even uitbuiken in het zonnetje…

Poep1  Poep3

Poep4

Ik hing intussen met kramp in mijn armen over het afdruiprek en wachtte op een glorieuze aftocht. En wachtte en wachtte en wachtte… Toen de sperwer uiteindelijk dan toch vertrok, hing ik zowat lam over het aanrecht en was er ‘even niet op bedacht’, zodat ik de mooie vertrekfoto miste. Maar ik was haast blij dat ik het dier in een veeg nog zag weggaan; eindelijk van aanrecht en afdruiprek af kon en die lens van lood kon wegleggen. Maar met een zeer voldaan gevoel, want wat was dit gaaf geweest! En hé, zo krijgt afwassen ook ineens een heel nieuwe dimensie!

4-IMG_0228

 1. Wow, wat een verhaal en wat een foto’s! Prachtig! Echt een unieke kans! En laten we wel wezen, dit is ook een van de weinige echt goede redenen om de ramen eens te zemen, toch?!? Hihi. Dank voor het mee laten genieten!

 2. lachbidhuilbewonder

  Wonend in de stad en me druk kunnen maken over mijn eigen afwas 😉 geniet ik van deze foto’s en het inlevende verhaal. Ik zojuist een wandeling in de natuur heb gemaakt.

   • lachbidhuilbewonder

    Hallo Noortje,
    grammaticaal klopt de zin niet helemaal, maar wat ik je wilde zeggen is dat ik via het blog van mijn broer jou prachtige foto’s met verhaal tegen kwam en ik geboeid begon met lezen. Wonend in de stad is daar een ander soort natuur dan in jou woon omgeving. Niet altijd in staat om uit de stadsnatuur te ontsnappen, lukt dat wel wanneer ik jou blog bezoek. Vandaar dat ik je ben gaan volgen.
    Groet. Linda Kroon

    • Grammaticaal of niet, ik begreep je helemaal hoor. Leuk dat je gezellig mee kijkt; hoe meer mensen mee genieten hoe fijner wat mij betreft!

 3. Wat een ontzettende knappe “plaatjes” bij alweer zo’n zalig “praatje”, Noortje. Chapeau !
  Ik ben stil en onder de indruk van haar huiveringwekkende oogopslag en dodelijk verscheurende klauwen , maar ontroerd om te zien dat ook deze vervaarlijke sperwer gewoon de broek moet ophalen bij het poepen……

 4. José en Hans

  Toch goed gelukt Noortje.
  Dacht ik gisteren al toen ik de foto’s op je camera bekeek en jij je twijfels nog een beetje had over de kwaliteit.
  Erg leuk trouwens om jou de beestjes en natuurlijk Jonas weer even gezien te hebben. Liefs,José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: