Russels Lof

Grenspoel

IMG_1990-2

De afgelopen weken heb ik door de migraine veel gemist van de fotocursus die ik volg. Hoewel ik op goede dagen toch wel regelmatig fotografeerde, lukte het me maar niet me met de opdrachten bezig te houden die ik nog voor de laatste bijeenkomst moet doen. Te veel, te onoverzichtelijk, te lastig… ik durfde nauwelijks meer in de cursusmap te kijken! Nu het weer iets beter met me gaat, heb ik vandaag toch maar weer eens een blik op de opdrachten geworpen. Eentje luidt: ‘Maak nachtopnamen, liefst met volle maan. Denk daarbij ook aan reflecties in het water’.

Vanavond zag ik dat het volle maan was, nou ja, al weer iets afnemend, maar toch nog een flinke bal. En het was helder; de ideale omstandigheden voor die opdracht leek me. Daarom zei ik zei vrij impulsief na het eten; ‘Jonas, zullen we naar de Kale Duinen gaan, voor mijn foto-opdracht?’. Dat was natuurlijk niet aan dovemansoren gericht. Later naar bed mogen én een soort nachtelijk avontuur beleven… dat is het natuurlijk helemaal voor een 10-jarige!

Wij dik ingepakt en gewapend met zaklampen, statief en camera’s (Jonas zijn videocamera) op pad. We reden door mistflarden die me soms bijna het zicht ontnamen, langzaam rijden dus. Ik had Jonas wel eens over de film The Fog verteld, waar ik vroeger als tiener enorm bij heb gegriezeld. Dat ik nu in de auto fantaseerde hoe er mannen met haken uit de mist voor ons zouden kunnen opdoemen, was natuurlijk een heel foute zet. Pedagogisch ook niet zo handig geloof ik. ‘Mam, je maakt me bang’, piepte Jonas naast me. Dat ik hem daarna ook nog in zijn nek beetpakte met wat onheilspellende kreten erbij, maakte het er niet beter op.

IMG_1976

De stemming zat er dus goed in toen we, auto geparkeerd, het wildrooster over, het Aekingerzand in wandelden. Gelukkig was het daar niet erg mistig en hadden we ook nog wat vrolijker gespreksonderwerpen. Flink de pas erin, op naar de grenspoel, het ven dat deels in Friesland, deels in Drenthe ligt. Helaas geen schaapjes onderweg, die zouden wel raar hebben opgekeken van zulk nachtelijk bezoek. Het was flink koud en we bliezen almaar wolkjes uit. En het was er doodstil, op wat ganzengegak uit de lucht na.

De Grenspoel lag er wonderschoon bij in het avondlicht. Ik zette mijn statief neer, zette de camera erop en begon heel zelfverzekerd aan de instellingen te morrelen. Maar dat viel even tegen… Nadat ik een poosje vreselijk had geklooid en de ene na de andere mislukte opname maakte, raakte ik wat geïrriteerd. Ik wist toch werkelijk niet hoe ik de combinatie sluitertijd en diafragma kon optimaliseren. Wat mopperend op de camera en op mezelf (‘had het dan ook beter voorbereid’) klungelde ik verder. Jonas had het intussen steenkoud (ik bleef nog redelijk warm doordat ik me nogal opwond denk ik) en zijn eigen filmpje stond er al lang op. ‘Wanneer gaan we weer naar huis?’

IMG_1961

Bozig omdat ik het maar niet kon uitvogelen en nu ook opgejaagd door een trappelend ventje dat weg wilde, lukte het natuurlijk helemaal niet meer om met het steeds afvallende hoofdlampje en ijskoude vingers de instellingen op de camera op en uit te zoeken. God zegene de greep nog gauw wat geprobeerd (‘nog maar een paar foto’s, Jonas’) en warempel een paar foto’s gemaakt waar iets meer op stond dan alleen een maan als witte veeg op een verder zwart plaatje; helemaal nog niet zo onaardig. En ik zou op de cursusavond in ieder geval kunnen laten zien dat ik het had geprobeerd, en kan dan dus leren hoe ik het beter had kunnen doen. Eerst thuis de gebruiksaanwijzing bij de camera maar eens opsnorren.

kale 1-001

Omdat die Grenspoel al eerder bron van inspiratie was, bij het ochtendgloren, in de mist en met ijs/sneeuw, ook maar een paar plaatjes uit de oude doos erbij, ook al kwamen die eerste twee bij ander blogs ook al voorbij. Ze horen natuurlijk bij dit Grenspoel-blogje en laten zien hoe mooi het daar is, bij verschillende licht- en weersomstandigheden.

IMG_6079

In de auto terug naar huis hebben we lekker de verwarming laten loeien zodat er langzaam weer leven in het verkleumde jongetje kwam. Thuis nog een glaasje warme melk en toen werd het griezelige, koude en half mislukte avontuur langzaamaan toch weer wat leuker. En ik wed dat hij er morgen op school flink wat praatjes over zal hebben. En trouwens… moeders op de cursusavond vast ook!

IMG_1174

 1. Henri

  Wat een mooie foto’s weer. En het zal voor Jonas zo nu en dan natuurlijk lastig zijn door de migraine, maar hij boft met zo’n bijzondere moeder!

 2. Ooit op IJsland legde men mij eens één van de zalige vikinggewoonten uit: “Peter, when our Moon is full, we go out… Out for a ride , and enjoy our life…” .
  Jij bent óók zo’n heerlijk mens, die met haar net zo heerlijk mannetje de mist, heksen en trollen trotseert om toch steeds weer met volle teugen te genieten, dubbel…. Driedubbel !!!
  Enne… Je huiswerk ziet er goed uit, me dunkt

 3. Jaap Kroon

  Voel ik een klein beetje jaloezie en het kind bij mezelf opkomen? Met zo’n moeder wil toch ieder kind dat avontuur beleven. Het resultaat mag er zijn. Prachtige foto’s!

  • Dank je Jaap, maar zodra ik in de fotografeer-modus kom, wil Jonas het liefst heel hard weghollen geloof ik. Want dat duurt maar en duurt maar… 🙂 Maar samen in het donker door dat stille natuurgebied wandelen, was wel echt een avontuur ja!

 4. Marc

  Het was inderdaad een mooie avond, ik haalde onze Stefan op vanaf station Steenwijk, en zag ook de zo goed als volle maan en gaf hem de boodschap mee om foto’s te gaan schieten want de maan scheen door de bomen, ook met de tip om reflectie op het water vast te leggen.
  hij is er heel even uit geweest en ik ben benieuwd wat hij gefotografeerd heeft.

  Mooie blog weer 😉 !

 5. José

  Spannend verhaal,ik zie Jonas griezelen onderweg.Mooie poel ( maar dat wist ik al ) en gave nachtfoto’s. Lees bij je warme kacheltje de gebruiksaanwijzing nog maar eens goed door en laat Jonas voor de zekerheid even meelezen. (lampje 2 weet je wel) dan is het volgende keer niet zo martelen voor je in de kou.

 6. lachbidhuilbewonder

  De energie van de volle maan zou volgens de spirituele visie migraine kunnen veroorzaken. Lekker belangrijk als het avontuur van de volle maan juist energie geeft! Mooi om te zien en te lezen!!

 7. Elly LACROUTE-FRESEN

  Mooie foto’s weer, het lijkt me dat je de cursus niet erg nodig hebt! Vooral die foto vroeg in de ochtend, wat pràchtig!

  • Ja, die is mooi he! Maar zeker heb ik de cursus heel erg nodig hoor. Ik doe nog veel te vaak maar wat… en de meeste mooie foto’s zijn toevalstreffers. En die laat ik natuurlijk zien (die 100 mislukte zijn dan al in de digitale prullenbak verdwenen:-)

 8. Helemaal met Elly eens! Ondanks het gehannes (wat ik overigens heel flink vind, zo alleen met Jonas in het donker) heb je er zeker wat van gemaakt. Maar natuurlijk foto 1 na laatst en 2 na laatst stelen de show. Hoop dat je ondanks het missen van een aantal lessen zult genieten van de laatste cursusavond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: