Russels Lof

Gratis

IMG_3427

Voor niets gaat de zon op… en tegelijk is het onbetaalbaar mooi. Ik ben zo bevoorrecht dat ik de zon zie opkomen vanuit mijn woonkamer, en daar geniet ik dan ook elke dag van. Niet iedere dag is de zonsopkomst zo mooi als op de foto hierboven, waarbij de fraaie wolkenlucht me naar buiten riep om deze toch even vast te leggen, maar altijd is het weer bijzonder om de dag te zien beginnen.

Wist je dat de zon het grootste hemellichaam in het zonnestelsel is en een diameter heeft van 1.392.684 kilometer (de kleine foutmarge even buiten beschouwing gelaten); de aarde past er meer dan een miljoen keer in! En wist je dat de zon eigenlijk een ster is en niet alleen het grootste maar ook het zwaarste object in ons zonnestelsel is, met een massa van 1989 quadriljoen ton! De Zon bevat daarmee 99,86% van de massa van ons volledige zonnestelsel. De temperatuur op de oppervlakte van de zon ligt rond de 5800 °C. In de kern van de zon is het zelfs vele miljoenen graden!

Hallo, ben je er nog?
Ikzelf ben al afgehaakt hoor, want dit soort getallen gaan me ver, heel ver boven mijn pet! Voor meer van zulke duizelingwekkende weetjes over de zon, verwijs ik je graag naar Wikipedia of een andere internetbron of naslagwerk.
En toch neemt mijn ontzag voor de zon hierdoor nog meer toe. Dankzij deze grote, zware jongen is er immers leven mogelijk hier op aarde. Iets wat over een slordige vijf tot zes miljoen jaar misschien niet meer het geval is, wanneer de zon volgens wetenschappers stervend zal zijn… Nou ja, als wijzelf het leven op aarde niet al wat jaartjes eerder verder verknald hebben natuurlijk; daar zijn we toch ook erg goed in.
IMG_9371Afijn, ik had het over de zonsopkomst vanuit mijn woonkamer.
Laat ik nu ook nog een raam hebben aan de zijkant van ons huis, waardoor ik ook de zonsondergang goed zou kunnen zien! Ware het niet dat de heg tussen de boerderij van mijn buren en ons huis in de weg staat… hm, misschien toch maar eens wat verder terugsnoeien (alhoewel de privacy ook wel prettig is)! Maar goed, een paar passen buiten de deur, en ik zie de zon ook ondergaan, hier op de volgende foto een hele mooie van een maand of twee geleden.

IMG_4127

En ja, nog weer een paar uurtjes later is het genieten van de enige natuurlijke satelliet van onze aarde: la bella luna!
Ook helemaal gratis en voor niets.

Ik blijf het herhalen: hoe rijk kun je zijn?!

IMG_9445

  1. Jaap Kroon

    Prachtige foto’s Noortje. Ik moet vaak denken aan de toverbal van vroeger. Elke keer een andere kleur bij het likken van de bal. Magisch. Magie die mij elke keer weer betoverd bij het zien van de opkomst en de ondergang. Rijk. Heel rijk voel ik me dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: