Russels Lof

Het Fochteloërveen

aIMG_0984
aIMG_1129Ik schaam me dood!

Eergisteren was ik voor het eerst in mijn leven in het Fochteloërveen… Helemaal niet zo raar als je in Limburg woont, maar laat ik nu al vele jaren in Friesland ‘om de hoek’ van het natuurgebied wonen, slechts 20 autominuutjes er vandaan…

Ik ben natuurlijk vreselijk verwend met al zoveel moois nóg veel dichterbij… zoals het Drents-Friese Woud, Aekingerzand, Stuttebosch… en tegelijk ben ik ook een tevreden mens met al dat moois dichtbij, waardoor ik niet zo vaak verder zoek.
Maar jeetje, dit Fochteloërveen  is wel de moeite waard zeg, en ik zag nog maar een klein stukje ervan. Het natuurgebied dat geldt als één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland is maar liefst 2500 ha groot, dus reken maar dat ik er dit jaar nog veel vaker naartoe ga… (met als iets extra’s om naar uit te kijken de kraanvogels die straks weer terugkomen)!

De zwanen hierboven zag ik overigens op weg ernaartoe, ook al een traktatie, en vlak voor het Veen zag ik deze slapende zwaan.

aIMG_1593

aIMG_1537

aIMG_1670

aIMG_1708Nee, voor een madeliefje hoef je niet naar het Fochteloërveen, maar het blijft leuk om midden in de ‘winter’ zo’n prachtig lief bloemetje te zien…

En hier zou ik best wel willen wonen…aIMG_1635

Met zulke buren!

aIMG_1209

Het stuk met de Hooglanders ligt overigens naast het veengebied en is volgens mij een soort bufferezone; landbouwgrond, ingericht als natuurgebied, dat nodig is voor de waterbeheersing en kansen biedt aan de flora en fauna. (Later al googelend gevonden dat dit gebied naast het Fochteloërveen het Compagnonsveld heet, en uitloopt in het Compagnonsbos – zie de foto met het bruggetje – bij Ravenswoud).

Op een gegeven moment ging ik dat gebied ergens weer uit (ik moest een bibberende Diaz over het wildrooster tillen) en kwam ik in een bos waar de honden ook los mogen. Dat was heel fijn, zeker nadat we een hooglander in een drafje achter ons aan hadden gekregen en ik met Diaz aan de lijn plus – als een echte toerist – camera om mijn nek, het toch best even benauwd had gehad. Nooit een kudde doorkruisen staat er ook duidelijk op het bordje bij het hek, maar ja, als de kudde doodgemoedereerd aan beide kanten van het pad staat te grazen…

In dat bos kon Diaz dus even lekker los, kwam ik bij met een broodje en wat drinken en kon ik ook even veilig in de bosjes piesen zonder het risico door zo’n harige en hoornige bewoner verrast te worden…

aIMG_1483

aIMG_1441

aIMG_1426

En dan sluit ik af in Valentijns stemming met een lieve double date… die ik op een grote plas daar zag (tussen vele honderden andere luid kwakende eenden – dus echt veel privacy hadden ze niet…)

aIMG_1880

.

 1. Jaap Kroon

  Ik kan me voorstellen dat je daar nog een keer heen gaat. Wat een prachtig gebied en wat een super mooie foto’s weer. De eerste week van maart ga ik trouwens een uitstapje met de camera maken. Ik ga een weekje in Doesburg op een huisje passen. Dat wordt zwerven op de Veluwe. Happy Valentine morgen 😉

  • Dank voor je reactie en Valentine wens 😉
   Wat een heerlijk vooruitzicht heb je met je vakantie/oppasweek… Heerlijk genieten van de natuur daar in de buurt, altijd leuk om weer nieuwe plekken te ontdekken. Dat gaat vast ook nog wel prachtige fotoblogs opleveren!

 2. Wat heb je daar weer een lading prachtige plaatjes gemaakt, meid!…. Je kunt er hier vanuit het Limburgse echt geen excuus meer aan overhouden, om er nog niet geweest te zijn.
  Ik meen ook dat er geruime tijd al heel druk gewerkt wordt aan een perfecte biotoop voor jouw geliefde kraanvogels; en je ultieme uitkijkhut staat er ook al, zie ik!!!
  TopBlog *****

  • We moeten er maar gauw een keer samen naartoe, in ieder geval in het voorjaar als de kraanvogels weer arriveren. En haha, ja, die uitkijkhut is helemaal geweldig (ik zag er trouwens nog wel een paar). Stel je toch voor dáár te wonen?!! Niet dat ik nu veel te klagen heb, hoor 😉

 3. Janneke

  Dit is weer een goede tip van Noortje, ga ik ook zeker een keer naar toe. En wat een prachtige foto van Diaz op het bruggetje.

 4. VOERMAN

  ben je ook op de uitkijktoren geweest? Daar bovenop heb je een breed overzicht. De toren is ”stairway to heaven” genaamd en geeft een hemels uitzichtHij wordt ook de “zeven”genoemd.
  Vroeger was er veel meer hoogveen en haast geen bomen Je kon dan alle kerktorens in de omgeving zien!
  Stel je voor je staat in de kale duinen en ziet de toren van Appelscha,Diever,Elsloo en bij goed zicht de toren van Steenwijk……….dat is nog geen 80 jaar geleden:de grote stille heide daar zwerft de herder eenzaam rond

  • He, wat vreemd, ik heb je reactie gemist via de mail en zag hem nu toevallig hier. Maar zo te lezen ben je een kenner van het gebied, wat leuk. Je schetst een prachtig beeld… En hoewel er dus wel eea is veranderd, is het nog steeds adembenemend mooi en door jouw reactie krijg ik (zo mogelijk) nog meer zin het gebied verder te gaan ontdekken. Ik was nog niet bij/op de uitkijktoren…, dat klinkt hemels. Ik zou zeggen ‘ wordt vervolgd’ en dank voor je leuke reactie!

 5. VOERMAN

  o ja vergeten: een indrukwekkende zomergast is de slangenarend die kan in een glijvlucht vanaf Veenhuizen naar de uitkijktoren glijden!

 6. José

  Ik heb daar mijn eerste adder gezien toen mijn vader er voor zijn werk aan het vogels tellen/ ringen was in de jaren 60. Ik weet nog dat ik het gebied toen eindeloos groot vond en eng vanwege de slang. En heel ver weg vanaf Roden op de fiets waar mijn ouders twee keer per jaar een huisje huurden als mijn vader daar moest zijn voor zijn veldwerk.Hans en ik zijn er vorig jaar nog met de auto geweest en dan blijkt het ineens heel dicht bij. Maar als klein kind leek alles ver weg.
  Leuk dat jij dat mooie gebied nu ook hebt ontdekt zo dicht bij je huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: