Russels Lof

Diakonievene

aIMG_4285

p1IMG_3675Afgelopen weekend reed ik met de auto naar Frankrijk en Egypte. Reistijd: 10 minuten.

Tja, ik kan het ook niet helpen dat het hier zo heet. Ik wist dat overigens niet eens. En ook niet dat er via die wonderlijke route op slechts tien minuten hier vandaan alweer een prachtig natuurgebied te vinden is. Want dat was mijn eindbestemming namelijk: de Diaconievene bij Egypte.

Ik las erover in het boek Banjeren van Karst Berkenbosch (alweer een tip van Hans, dank!) waarin de cultuur-historische achtergrond van 50 natuurgebieden in Ooststellingwerf staat beschreven. Ik haalde het bij de bieb, samen met het boek Wat west is van dezelfde auteur over natuurgebieden in Weststellingwerf, en heb mezelf de opdracht gegeven alle gebieden te gaan bezoeken. Daarmee ben ik minstens een jaar onder de panne, en jullie ook, aangezien er vast ook nog wel de nodige blogs uit zullen voortvloeien. Dus zet je maar schrap…

aIMG_4222-001De diaconievene is ontstaan nadat rond 1920 de Diaconie (kerkelijke armenzorg) van Nijeberkoop turfwinning op hun grond toestond om er zo voor te zorgen dat de arme mensen geen kou zouden lijden. Op die plek van vervening en afgravingen is nu een grote pingoruïne met daaromheen een stuifwal met bomen, waarmee het gebied een heuvelachtig aanzien heeft. Eigenaar van de Diakonievene is It Fryske Gea.

Het is niet alleen een prachtig bijna on-Hollands natuurgebied om al wandelend van te genieten, het geheel aan vennen, bos en heide is ook nog eens een uitstekende biotoop voor veel verschillende dieren: de adder, ringslang, levendbarende hagedis, de gewone pad, groene- en bruine kikker en heikikker, de das en vos… en heel veel vogels op het water zoals de dodaars, geoorde fuut en kuifeend. Verder nestelen er verschillende roofvogels en zijn er bosbewoners als de kleine bonte specht, glanskop, kuifmees en wielewaal die de Diakonievene als broedgebied kiezen.

aIMG_4405Ik heb nog maar een fractie van al die dieren gezien, en vanwege het jaargetij nog helemaal geen vlinders of libellen (die er van de zomer ook in grote getale te vinden zijn), dus ik zal hier ook zeker nog vaker terugkomen. Zo’n prachtig natuurgebied heb je natuurlijk niet in één keer ‘gezien’ en ook niet in een paar keer. Daarbij ligt het dus bij mij om de hoek en wil ik er ook nog graag iedereen mee naartoe nemen die bij mij op bezoek komt. Dus of het nu zo hard gaat met het opzoeken van al die verschillende natuurgebieden uit die twee boeken… volgens mij heb ik daar niet één jaar voor nodig maar wordt het een meerjarenplan.

Maar de uitspraak van Emiel Beijk van Staatsbosbeheer, voorin het boek Banjeren, kan ik in ieder geval volmondig beamen: “We wonen in een juweeltje.”

a2IMG_3680

aIMG_3638-001

Zoekplaatje: waar zit de tweede gans?aIMG_4121

Het was op grote afstand… maar toch leuk om naar te kijken die twee verliefde scholeksters.

Let op de ‘glimlach’ van de voorste kikker (‘kijk eens naar mijn megaproductie…’) en daarachter twee exemplaren met nogal chagrijnige blik (‘uitslover!’)aIMG_4097

Mooi spul toch dat kikkerdril?!aIMG_4630

Een zweefvlieg (waarschijnlijk een kleine bijvlieg) zat te smullen van een katje! Het is soms lastig om te zien of het een bij of een zweefvlieg is, maar het onderscheid zit hem in de vorm van de ogen, de antennes, de vleugels, snuit en taille… klik hier als je daar meer over wilt weten.aIMG_4476

Ik heb weer een plekje gevonden waar ik wel wil wonen… (niet dat ik wat te klagen heb overigens!)aIMG_3906

 

 

 1. Jaap Kroon

  Een prachtige juwelentocht. En wat een bevoorrecht mens ben jij toch om die sieraden zo nu en dan te dragen en te showen aan ons!

 2. Bert van Tilburg

  Als je hier oog voor hebt en dat je dit met ons wil delen maakt mij blij en kan ik deze dag weer met blijdschap tegemoet zien.

  • Ja he?! Ook wel een béétje gênant dat ik zoiets moois dat zo dichtbij ligt nog niet kende… maar een vriendin uit de buurt die ik er van de week ook al mee naartoe nam, en die hier nóg langer woont, kende het tot haar stomme verbazing ook niet! Een verborgen juweeltje dus, en zo zijn er volgens mij nog vele hier in deze regio!

 3. Geweldig weer met je meegebanjerd, Noortje.
  Wat een droom om als scholekster verliefd te zijn tussen Kikkerdril en Diaconie.
  En… heerlijk om zo mooi die details van je zweefvlieg te bekijken, wat een staaltje van design!

 4. Leuk he Peter, ook dat beestenspul daar. Zelfs zo’n klein zweefvliegje kan ik inderdaad vol bewondering bekijken, maar ik verheug me wel extra op de libellen en vlinders (en misschien ook wat klein grut op het water?)…

 5. Haha Noortje, was je er op zaterdag of op zondag? Ik heb ‘stiekem’ van Beetsterzwaag naar Boijl gewandeld op de 23ste en heb ook het Diaconieveen van dichtbij bewonderd. Met regen op mijn achterhoofd en zonnestralen op mijn gezicht!

  Het werd vrij plots besloten hier en omdat Oscar behoorlijk vol in zijn hoofd zit momenteel (je hebt wellicht van het oefenen voor de dierenarts gehoord) hebben we uiteindelijk toch maar niet gepoogd nog een bezoekje aan jullie erachteraan te ritselen.

  Hier is mijn bewijs, met enkele foto’s: http://www.mijnwandelingen.nl/wandelaar/55/65. Foto 9 en 10 zijn van het veen. Ik ben trouwens ook langs het Stuttebosch (?) gekomen maar omdat ik net probeerde tussen twee onweersbuien door te glippen heb ik een bezoekje voor een andere keer bewaard!

  • Hoi Tjerk, wat grappig dat jij er net toen ook was, of in ieder geval dat weekend. Ik was er op zondagochtend geloof ik…. Jammer dat we elkaar niet zijn tegengekomen, dan had ik wel even raar op mijn neus gekeken!
   Ik was van de week sinds lange tijd ook weer eens in het Stuttebosch en dat stond tot mijn verbazing al helemaal droog. Nou ja, dat water naast het bos dus, zoals ik dat in mijn blogs ook al een paar keer fotografeerde. Daar schijnen nu wel allemaal bijzondere plantjes te gaan groeien, en zo is er altijd wel weer een nieuwe reden om te blijven komen op al die plekken!

 6. Dag Noortje

  Leuk dat je je hebt voorgenomen alle natuurgebieden uit de boeken Banjeren en Wat West is te gaan bezoeken. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat dat een geweldig mooi ‘avontuur’ is. Bovendien is het als schrijver van beide boeken altijd leuk om te lezen of te horen dat mensen er belangstelling voor hebben. Las dat je de boeken uit de bieb hebt opgehaald, maar je kunt ze nog bij mij kopen. (Wat West is is uitverkocht, maar ik heb nog drie exemplaren.)
  Op dit moment zijn Andries van der Veen en ik bezig met een film over de cultuurhistorie van De Lende (de LInde) en haar omgeving. Deze film wordt op het cultuurhistorisch Pinsterweekend in Lunia voor het eerst vertoond. Je bent van harte welkom. Mocht je verder nog vragen hebben dan stel je die maar. Een boek is per slot van rekening maar een moment opname. Kortgeleden hebben we namelijk in De Middelstebos in Oldeberkoop 2 bommengaten ontdekt en 3 mangaten van eekschillers. Kortom, cultuurhistorisch is er dus nog veel te ontdekken.

  Karst A. Berkenbosch

  • Wat leuk om hier een reactie van de auteur van die mooie boeken te krijgen! Dat is noeste arbeid geweest, Karst, wat een onderzoek heb je verricht! Maar dat het in combinatie met het bezoeken van al die prachtige gebieden een geweldig mooi avontuur was, geloof ik graag! Ik neem per mail wel even contact met je op over de boeken. Ik kan ze met mijn ‘comfort-abonnement’ van de bieb een jaar lang thuis hebben, maar ontzie daarmee dan ook weer anderen ze te lenen… en het is sowieso ook wel leuk om ze zelf in de kast te hebben, en af en toe wat op te kunnen zoeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: