Russels Lof

Perfectionistisch

azIMG_9025

‘Mam, je houdt je mond!’, sprak Jonas streng, en hij begon met voorlezen uit Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel van Jan Paul Schutte. Een geweldig leuk boek dat hij vorig jaar voor zijn verjaardag heeft gekregen en waaruit hij nu een stukje heeft gekozen voor de jaarlijkse voorleeswedstrijd op school.

aIMG_0739-001Mijn goedbedoelde adviezen bij zijn eerdere voorlezen waren me niet in dank afgenomen. Jonas kan absoluut niet tegen mijn kritiek, ook niet als hij opbouwend is, wordt voorafgegaan door complimenten of wanneer ik de opmerkingen heel voorzichtig breng met zalvende zinnen als ‘misschien zou het beter zijn wanneer je…’ in plaats van je moet wel of niet… . Maar wat ik ook zeg, altijd en bijna onmiddellijk als ik mijn mond opendoe, gaan zijn haren overend staan. Ik moet gewoon luisteren en stil zijn, hoe moeilijk is dat?!

Toegegeven, mijn op- en aanmerkingen zijn ook niet áltijd even subtiel en ik heb eigenlijk iedere keer wel wat te zeuren, behoorlijk irritant, alhoewel het soms heus wel hout snijdt wat ik zeg. ‘Maar ik wil gewoon dat je het zo goed mogelijk doet’, ‘ik wil je alleen maar helpen,’ probeer ik over de luide protesten heen duidelijk te maken, maar ondertussen knaagt het bij mij toch ook wel een beetje. Ben ik niet al te kritisch, vraag ik niet teveel van hem, móet ik niet ook maar gewoon mijn mond houden?

Ik zeg hem dat ook; ‘ik ben nogal perfectionistisch, Jonas.’ En dat is ook zo. Een eigenschap die soms handig kan zijn om het uiterste uit jezelf te halen, maar die ook heel vermoeiend en zelfs beperkend is omdat dingen eigenlijk nooit goed genoeg zijn en goed altijd beter kan. Waardoor juist vroegtijdig opgeven en faalangst op de loer liggen.

aaIMG_9158Dat wil ik toch niet op mijn zoon overbrengen?! Hij hoeft heus niet perfect te lezen, hij hoeft natuurlijk ook echt niet perfect te presteren. Maar ja, hij moet ook weer niet gemakzuchtig zijn en wel tegen een beetje kritiek kunnen. Hemeltjelief, wat is opvoeden toch lastig…

‘Je moet alleen wat langzamer lezen, Jonas’ probeer ik nog, ‘verder doe je het qua intonatie echt prima, en je kijkt ook goed naar je toehoorders, uhh naar mij nu dus,’ want dat zijn ook punten die tijdens de voorleeswedstrijd worden beoordeeld.
‘Mam, houd je mond of ik lees niet meer verder!’
‘Je kunt het misschien ook maar beter morgen aan papa voorlezen,’ zucht ik.

De volgende dag komt zijn vader hem ophalen. Eerst even dat prachtige stuk van Debussy op de piano laten horen, La Fille aux cheveux de lin (zes mollen!), waarvan hij nog slechts een klein deel heeft geleerd, maar dat hij zo betoverend mooi speelt… daar kan zelfs de perfectionistische moeder echt geen enkele kritische opmerking bij maken.
‘Oh ja pap, ik wil je ook nog wat voorlezen,’ zegt Jonas enthousiast, nadat we hem vol bewondering hebben laten blijken hoe mooi we het vonden.
Hm, moet dat nu hier, denk ik nog, maar ik zal braaf luisteren en mijn mond houden.

Halverwege het stuk houdt Jonas op met lezen als hij merkt dat de aandacht van zijn gehoor wat verslapt. ‘Ik doe het straks wel een keer,’ zegt ie licht verbolgen.
‘Sorry jongen, maar je moet ook wat langzamer lezen,’ zegt zijn vader, ‘want ik kon het gewoon niet meer volgen zo snel ging het!’

Ach ja, we hebben beiden nog veel te leren, mijn zoon en ik…

Dinsdag wordt hij 11, die kanjer van me!

 1. Het is ook moeilijk om kritiek te horen als je zo heel erg je best doet hè? Leuk geschreven! Ik zou het graag horen: het verhaal en de muziek. 🙂
  Alvast van harte gefeliciteerd, Jonas! En ook jij, Noortje.

  • Dank je Marion, er wordt al weken toegeleefd naar deze Grote Dag 🙂 (eigen mobieltje!!)
   En dat is het natuurlijk ook ja, dat zeg je goed: zo je best doen en dan toch weer commentaar krijgen… poeh he, dat ís ook gewoon niet leuk!

   • Zo, wat een mooi cadeau. Daar zal hij vast en zeker heel blij mee zijn!
    Mag ik nog een tip geven, Noortje? Verwijder deze reactie maar als je het er mee eens bent:
    ‘Mam, je houd je mond!’ << houdt

    • Hihi Marion, en dat zeg je tegen zo’n perfectionistisch tiepje oeff 😉
     Ik had er eerst de gebiedende wijs staan ‘Mam, houd je mond’ vandaar, denk ik…

    • Hahaa, daarom juist! Ik kon geen mailadres van je vinden, anders had ik het je wel privé gemeld. Nu zit ik hier te lachen, dank daarvoor! 😉

 2. karindeheer

  Dillema’s, dillema’s. Voor alles is wat te zeggen. En ik denk zomaar dat Jonas best wel weet dat je het beste met hem voor hebt, of je nu je mond houdt of niet 😉 !

  • Wat een lieve reactie Jaap! (Ik ben blij dat je me niet streng toespreekt 😉 )
   Maar ik denk ook wel dat Jonas en ik – ondanks wat strubbelingen – best een leuk stel zijn samen ja (ik doe ook regelmatig zowat in mijn broek van het lachen met hem 🙂 )

 3. Big smile: Wat ontzettend goed neergezet, helemaal zoals ik jullie tweetjes heb leren kennen… en zijn pappie netzo !
  Een ding is zeker, je doet het waanzinnig goed, en dat wordt heus wel `erkend` , echter voorál nadat Jonas zelf zijn eigen zoontje zal hebben beluisterd… bij zijn eigen voorleesverhaal, bij zijn eigen muziek.
  Later…
  En laten we hopen dat dat allemaal nog volop bestaat.
  Trouwens…tipje; mijn meiden leerden meer van slechts één keer een selfie-video dan van duizend hou-toch-opmerkingen van hun kritische pipa !!

  • Wat een goed tip Peter, volgens mij had ik Jonas er zelf ook al wel iets over horen zeggen, maar daar ga ik nog wel even op toezien dat hij dat ook echt doet, met de belofte dat ik verder mijn mond zal houden 🙂

 4. José

  Ik zie jullie voor me door de manier waarop jij het schrijft en dat lieve Noor is al een kunst op zich.
  Als hij weer meer bijgeleerd op de piano kan ik niet wachten om hem nog eens te horen spelen ,ik vond het vorig jaar al betoverend mooi. Een super leuke verjaardag morgen met hem en dat van die selfie-video is een goed idee. De recorder heeft hij toch al. Liefs van Hans en van mij en natuurlijk van harte voor Jonas.

  • Dank je wel lieve José, voor weer zo’n hartverwarmende reactie… en ik ga het goede idee zeker doorgeven!
   Komen jullie in november weer een weekje deze kant op? Dan kan er wel een privé-concertje geregeld worden namelijk 😉

   • José

    Wij hopen dat het gaat lukken om bij jullie op visite te komen in november, een privé-concertje slaan we niet af uiteraard.Wij gaan dit jaar naar de Veluwe (i.v.m. met een cadeau van Hans zijn werkgever) maar rijden over de afsluitdijk dus we komen wel door jullie omgeving.
    Ik bel nog wel over de datum en hoop dat je hoofd mee werkt tegen die tijd. Fijne verjaardag voor Jonas vandaag.

    • Wat een leuk cadeau van Hans’ werkgever! Hopelijk lukt het om dan wat te combineren…
     En bedankt nog voor je wens, het was een heerlijke verjaardag (waarop meneer schandalig is verwend!)

 5. Heel herkenbaar, ik kreeg ooit te horen dat ik me moest gedragen anders mocht ik niet mee ☺️, maar troost je er komt een tijd dat je jou in zijn woorden hoort, en dan glimlach je van binnen maar zegt niets…… Je weet dan dat je taak volbracht is ☺️ hij heeft je gehoord!

  • Dankjewel Janine!! Ik lees net dat er morgen een heuse herfststorm wordt verwacht, en dat terwijl het de afgelopen 10 jaar op 7 oktober altijd zonnig en zelfs warm was, vaak met buitenzitweer!! Maar ja, dat heb je ervan met 11 he, het gekkengetal…

 6. ecingel

  Wat een mooi en leuk verhaal en …zoooo herkenbaar! 😉
  Alvast gefeliciteerd met Jonas ‘verjaardag en fijne dag morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: