Russels Lof

Stoelendans in het bos

a2IMG_1966

aIMG_2404 aIMG_8079

Ik had er al wel eens van gehoord, maar nog nooit kon ik erbij zijn. Dit jaar kreeg ik speciaal een uitnodiging: STOELENDANS IN HET BOS stond er in grote, groene letters op, en daarna volgden een aantal data en tijden. Het bleek dat er verschillende voorrondes waren, waarin vooral een bont gezelschap van insecten tegen elkaar zou strijden. Ja, geen wonder, want ze zijn klein die stoeltjes. Ze mogen dan wel paddenstoelen heten, een pad past er zelden op. En op de ministoeltjes die ik zelf het leukst vind, past zelfs nauwelijks een insect! Sommige zijn zo klein, zoals de witte taailingen hierboven, dat zijn net speldenknopjes op wiebelige draadjes. En als er spelden zijn, is er natuurlijk ook een speldenkussen!

a2IMG_8273

De eerste dag was er een ontvangst boven op de Bibelebontse berg waar er voor iedereen beukennootjestaart en dampende eikeltjeskoffie klaarstond. De directeur van het stoelendansfeest, tevens burgemeester van het bos en eveneens deelnemer aan de stoelendans, De heer Berkenschild, heette mij van harte welkom. Hij vroeg of ik als enige menselijke gast als persfotograaf wilde optreden. Er bleek ook een pissenbed met een camera te zijn, maar volgens Berkenschild maakte die altijd overbelichte foto’s. En omdat hij zelf ook deelnemer was, kon hij niet tegelijk fotograferen, al was hij een voortreffelijk fotograaf. ‘Maar natuurlijk,’ riep ik verheugd, toevallig heb ik mijn camera en al mijn lenzen mee!’ (ja, heel toevallig…) Berkenschild zei dat hij de mooiste foto’s in de Bosgazet zou publiceren, de krant waar hij eigenaar en tevens hoofdredacteur van was (en waarvoor hij ook de meeste artikelen en foto’s aanleverde).

aIMG_2328

Berkenschild stelde me voor aan alle deelnemers en ik schudde pootjes van de meest wonderlijke schepsels. Ik moest wel heel voorzichtig zijn, want juffrouw Cicade vertelde me dat een eerdere menselijke gast er per ongeluk wat pootjes afgeschud had. Na de beukennotentaart en eikeltjeskoffie (lekker!) maakte ik een paar proefopnames. De meeste stoeltjes voor de dans waren tot mijn vreugde erg klein, zie maar op de foto rechtsonder bij het blaadje… dat is hetzelfde stoeltje als op de andere twee foto’s. Gelukkig had ik de macrolens mee, om e.e.a. toch goed in beeld te kunnen krijgen.

Blog stoelendans1

Toen ik aan het proefdraaien was, vroeg ik aan mevrouw Pissebed om een actiefoto van mij te maken die bij het artikel in de gazet geplaatst zou worden, en dat lukte wonderwel; hij is niet eens overbelicht! Het is alleen jammer dat je meneer Berkenschild niet ziet, die naast mij stond om aanwijzingen aan mevrouw Pissebed te geven. Berkenschild is namelijk ook personal coach van mevrouw Pissebed en vele andere insecten in het bos.

IMG_4709 (1)

Op een van de stoelendansdagen was het erg nat. Toen deden de deelnemers mee in regenpakken en lange capes, allemaal geregeld door de heer Berkenschild, die ook een winkel van sinkel bleek te hebben. Achterop de jassen stond Voor wat u maar wilt… bel Berkenschild!

Blog stoelendans3

Helaas mag ik de exclusieve foto’s van de stoelendansen hier niet publiceren. Deze zijn te zien in de Bosgazet van december. Wel mocht ik een collage maken en laten zien, dus bij deze. Hier zie je alle deelnemers aan de stoelendansen.

Stoelendans1 Stoelendans

Ook mag ik vast de winnaar verklappen… – roffelderoffel – de heer Berkenschild! Wat een verrassing!! Toen ik een foto van hem maakte en lovend sprak over het mooie bos en zijn vriendelijke bewoners, vroeg hij me of ik er misschien een leuk optrekje zocht. Hij was ook makelaar namelijk en trouwens ook architect en hovenier.

aIMG_2536

En dan was er ook nog een troostprijs te vergeven en die ging naar – nogmaals roffelderoffel – onze eigen Frosch!! Eigenlijk werd Frosch gediskwalificeerd omdat hij als niet-insect niet op een stoeltje maar op een heuse kikkerpaddenstoel zat… Wel vond de heer Berkenschild, enig jurylid van de stoelendansen, dat de kikker een schoonheidstroostprijs verdiende (hij kon geen keus maken welke). Toen Berkenschild Frosch zijn prijs wilde overhandigen (een overgebleven beukennootjestaart), leek het er even op dat de kikker Berkenschild zou opeten, maar de organisator, burgemeester, personal coach, fotograaf, hovernier, makelaar, sponsor, architect, winkelier, eigenaar en eindredacteur van de Bosgazet bleek gelukkig ook een snelle jongen te zijn en ontsnapte ternauwernood aan de roltong van Frosch.

Ik heb Berkenschild daarna niet meer gezien, maar gelukkig hadden we al wel afgesproken dat ik volgend jaar weer van de partij zal zijn. Ik verheug me er nu al op!

a Kaart IMG_3428-001Van deze foto heb ik een dubbele wenskaart laten drukken die te koop zal zijn op de kerstfair van De Oosterbrink op 13 december. De opbrengst van alle verkochte spullen die dag komt geheel ten goede aan school/de leerlingen. Wie deze kaart wil kopen, wees er snel bij want het is een beperkte oplage 😉 

(NB Met dank aan Irma voor de actiefoto, gemaakt tijdens de workshop van Andrea Gullickx)

 1. Hennie

  Zoals elke keer weer prachtig !!!! ik bekijk je foto’s altijd maar schrijf niet altijd iets. Maar ze zijn eigenlijk altijd heel mooi en sfeervol.

 2. José

  Gelukkig een keer als eerste, weer genoten van je verhaal en de prachtige foto’s.
  Hoe verzin je het toch steeds weer en dan die namen geweldig.
  Jou actiefoto is ook leuk zo krijgen we er een beter beeld bij hoe jij al dat mini spul zo mooi op de gevoelige plaatjes krijgt.

  • Misschien waren jullie wel tegelijk, jij was alleen nog aan het tikken 😉
   Dank je José, heel leuk om te horen dat je ervan geniet!
   (Maar hoezo verzinnen? Dit is een waargebeurd verhaal!)

 3. Na Eric of het klein insectenboek wordt het na meer dan zeventig jaar wel eens tijd voor een Noortje of het groot insectenboek. Omdat je zo opgaat in jouw insecten vind ik dat je ook zelf de hoofdrol moet spelen. Wordt het een soort autobiografie zonder auto maar met insecten. Ben ervan overtuigd dat het een prachtig boek wordt en meld mij bij dezen als intekenaar. .

  • Hé wat een ontzettend leuke reactie weer van je Karst!
   Maar bedoel je met een hoofdrol voor mezelf zoals het in dit verhaal is? Eigenlijk meer een bijrol dus, maar wel erin meedoen als verteller/participant? En dat insectenboek gaat er een keer komen hoor, alleen weet ik nog steeds niet hoe en wat precies…

 4. Sluit me aan bij Karst A. Berkenbosch! Hulde! Prachtig verhaal met sfeervolle foto’s helemaal passend in deze donkere dagen waarin wij ietsjes meer tijd nemen om stil te staan bij het kleine!

 5. Daphne Kaffka

  Wat maak je toch een prachtige foto’s Noortje. Ik gebruik ze regelmatig op Facebook en soms vergeet ik je naam er bij te zetten. Excuses nog daarvoor.
  Genieten doe ik zeker!

  Met een groet,

  Daphne Kaffka

  • Heel fijn om te horen Daphne, dat je mijn foto’s mooi vindt, zo mooi zelfs dat je ze ook wel op facebook plaatst!
   Dat mag natuurlijk ook gerust, maar inderdaad wel met een Russelslof-vermelding (of mijn naam).
   Leuk dat je even een berichtje achterliet!

 6. Helga

  Wat een “FANTASTISCH ” waargebeurd verhaal, Noortje. Ik heb ervan genoten en reuze bedankt voor de link.
  Die gaat bij m’n favorieten zodat ik vanaf nu regelmatig je blog kan lezen.
  Ik prijs me gelukkig dat ik je via V.V waar je je prachtige foto’s regelmatig plaatst, heb leren kennen.
  Lieve groeten van Helga.

  • Oh wat vind ik het leuk om je ook hier te treffen Helga! Ik wilde je mijn blog ook niet opdringen, maar je bent altijd zo belangstellend en vroeg je volgens mij ook al eerder een keer af of een bepaald insect nog in een verhaal terecht zou komen… ik weet niet meer precies over wie of wat het ging, maar ik ben toen meteen gaan fantaseren en schrijven… dus dank daar nog voor 🙂

   • Helga

    IK had al eerder je blog bezocht n.a.v die prachtige foto’s die je plaatst maar niet eerder hier gereageerd.
    Nu ik gestopt ben op V.V heb ik wat meer tijd gekregen ….vandaar !
    Blijf je daar wel volgen hoor want ik vind je foto’s en verhalen heel bijzonder..
    Daarvoor wil ik jou dus bedanken 😉
    Lieve groeten, Helga

 7. karindeheer

  Heb jij even mazzel met zulke uitnodigingen! En zo’n handige heer Berkenschild die van alle markten thuis is, is een prima aanvulling van je vriendenkring!
  Prachtige foto’s weer! Wij liepen gister en vandaag door de weerribben en hebben aardig wat paddenstoelen gezien. Maar ik zie gewoon een paddenstoel en met wat mazzel leg ik hem sfeervol vast. Zo’n stukje magie als op jou foto’s, schitteren! Ik geniet!

  • Haha ja, altijd prettig niet, om zo’n ‘veelzijdig tiepje’ te kennen. Probleem is wel dat de heer Berkenschild onvindbaar is sinds zijn vlucht voor Frosch. Ik heb hem niet weer in het bos gezien…
   Door de weerribben gelopen, heerlijk, zulk verrukkelijk weer ook! En wat die foto’s betreft; ik heb een macrolens en daar kun je mee toveren, echt! En dan lig ik ook nog eens plat op de grond en heb ik een goede leermeester gehad. Dat alles zorgt soms inderdaad voor een stukje magie, daar verbaas ik mezelf ook nog altijd over!!
   Leuk dat je even langskwam hier…

 8. Adembenemend, zo mooi, zo ieniemini … en zo overtuigend: een van je beste, zo niet allerbeste Noortje !!
  (je ziet het: je enthousiasme klinkt nu ook al door tot voorbij de Bibelebonse berg…. )

 9. Anoniem

  Wanneer komt je verhalen boekje uit? Super weer en wat een prachtige plaatjes. Erg mooi. Ps ben benieuwd hoe Irma haar nieuwe naam vind (mevr pissebed) 🙂 lieve groeten Andrea

  • Dat verhalenboekje… hmmm dat zit nog in mijn hoofd, moet er nog goed uitkomen. En wat je laatste opmerking betreft: enige gelijkenis met bestaande personen en/of gebeurtenissen berust op louter toeval! Al staat wat ik nu zeg wel weer lijnrecht tegenover mijn uitspraak hierboven… ai! Ik hoop dan maar dat Irma er wel om kan lachen 🙂
   (En dank voor je lieve compliment)

 10. Prachtig en sprookjesachtig! Die ijverig flapperende deelnemer op foto nummer twee van de collage is mijn favoriet. Jammer dat hij niet heeft gewonnen. Volgend jaar weer een kans dan maar!

 11. Anoniem

  En nóg een beetje verderop dan de Bibelebonseberg, zijn ze (ik) heel erg blij met je verhalen en vooral prachtige foto’s! Dank zij Peter heb ik ze ontdekt.

 12. Jeany

  Toen ik begon te lezen dacht ik, aha, een serieus stuk. Euhhh, think again, het werd weer een boekjesvorleesverhaaltjealanoortje. Dus ik ben er maar eens goed voor gaan zitten. ;)) het is altijd glimlach tijd nl. Die eerste foto is zo gaaf, mooi hoor. En je bosaventuur echt mooi in beeld gebracht,de kikker…. super hoor, leuke kaart met passende tekst.

 13. ecingel

  Wat leuk voor je dat je dit jaar bij het paddenstoelendansfeest kon zijn! Je geeft op een heerlijke, grappige manier de sfeer weer; in woord en beeld.
  P.S. Noortje, mocht je Mr Berkenschild toevallig nog eens tegenkomen…wil je dan een goed woordje voor me doen? Ik ben nl dol op paddenstoeldansfeesten! 😉

  • Dank voor je leuke reactie Els! En ik ga zeker een goed woordje voor je doen. Er kan vast ook nog wel een extra fotograaf bij volgend jaar, ik had het er eigenlijk veel te druk mee in mijn uppie…

 14. haha wat een leuk verhaaltje weer, heb enorm genoten van je vertelsel en scrolde al lezend door je verhaal heen zonder de foto’s goed te bekijken. Maar dat zegt wel alles over je schrijfstijl 🙂 De foto;s heb ik echter alsnog bekeken hoor want die wil ik echt niet missen. Het was weer toppie 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: