Russels Lof

Luizigheid*

IMG_6259Mijn wasmachine imiteerde al een poosje een opstijgend vliegtuig, en dat vliegtuig ging steeds moeizamer en met meer geweld de lucht in. Met zulk lawaai had ik natuurlijk veel eerder aan de bel moeten trekken, dat kon nooit goed zijn. Maar ach, hij draaide nog en ik stel vervelende dingen graag uit. Tot ik afgelopen nacht wakker werd van de late was die bij het centrifugeren inmiddels als een straaljager oorverdovend boven mijn hoofd raasde. Hij ging nog net niet door de geluidsbarrière heen, al had het me helemaal niet verbaasd wanneer dat ding met een keiharde klap de geest had gegeven. Wat een herrie!

De kogellagers waren naar de filistijnen, zoveel was me wel duidelijk, na wat surfwerk. De trommel bungelde zowat los in de machine,  als dat nog maar te repareren was…
IMG_5853‘U heeft last van wasluis,’ zei de monteur ernstig, nadat hij in het stofnest achter mijn machine was gedoken om in de afvoerslang te kijken. Dat de lagers kapot waren, was toen ook voor hem al wel duidelijk. Hij liet me een vieze smurrie in de slang zien, en ik was blij dat hij niet hartgrondig gadverdamme zei. Ik schaamde me kapot. Wat een gore drab! Wasluis, ook wel vetluis, klinkt net zo smerig als dat het eruit ziet. Het zat ook in de rubberen rand van de machine, al probeer ik het daar regelmatig schoon te maken (wat nooit echt helemaal lukt).

Met luis heb ik toch al zo’n fijne ervaring. Jaren geleden had ik tweemaal rode bloedluis bij de kippen, waarbij ik zelf ook regelmatig onder de beestjes zat als ik het hok onder handen moest nemen. Kleding strippen buiten de voordeur en langdurig heet douchen, jakkes! En dan nog steeds van die kleine smeerlapjes op je arm tegenkomen. Een paar jaar geleden hebben Jonas en ik ook allebei hoofdluis gehad (ik krijg weer jeuk als ik eraan denk) en nu heb ik dus een nieuwe luisvariant te pakken. Gadverdamme, dan zeg ik het maar. Het is weliswaar geen echte luis (waarom noemen ze het dan eigenlijk zo?) maar een vervuiling die ontstaat door een samenvoeging van vetresten, haren en huidschilfers, die een reactie aangaan met het wasmiddel. Deze vervuiling is een goede voedingsbodem voor bepaalde bacteriën. De smurrie die de monteur me in de afvoer liet zien, loog er niet om. Of mijn was ook stonk. Jakkes, nee, maar ik gebruik wasverzachter en dat maskeert het blijkbaar. Kon ik ook beter maar niet meer gebruiken, zei de monteur streng. Slecht voor de wasmachine, slecht voor het milieu en slecht voor je huid. Ik ga onmiddellijk mijn leven beteren.

Oorzaak van de wasluis? Te koud wassen, teveel wasmiddel gebruiken. En die bijna dagelijkse ouwe incontinente Fix-wassen met pieskussens en -dekens helpen natuurlijk ook niet.

Het oordeel was duidelijk: een nieuwe wasmachine. En voortaan (tip voor wie net als ik een nitwit is): zeker een keer per maand een 90 graden-was draaien, liefst met een handje soda en leeg of met één handdoek erin. Veel en veel minder wasmiddel gebruiken (ook minder dan op het etiket staat) en geen wasverzachter dus…

Na al die viezigheid, maar even wat frisse foto’s … gemaakt in de prachtige tuin van de ‘buren’, waar het nu een echt lentefeestje is! Gelukkig geen bladluis gezien…

IMG_5604

Ik lust anders wel een sappige luis!

IMG_5661

Druifjesdroom

IMG_5825

IMG_6109

Zoek meneer Zoem

.

.

* Luizigheid is een samentrekking van viezigheid en luizen…

IMG_2255

Wasluis vinden wij anders behoorlijk schoon klinken!

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 1. Rieke Brouwer

  Dat noem je dus blijkbaar “verkeerde ” zuinigheid. Wist dit ook niet. Was wel vaak met soda, prima voor je witte was, maar op kooktemperatuur eigenlijk nooit. Zal mijn slangen maar eens inspecteren, wasmachine is bijna 20 jaar. Ben heel benieuwd. Wat een schitterende foto heb je weer geplaatst.

  • Ja inderdaad, denk je goed te doen met je energiezuinige wasjes…
   Eerlijk gezegd wist ik trouwens wel dat een hete was af en toe goed is, maar niet dat dat zo vaak moet, en ook niet van die soda. En al helemaal niet van de rest van de tips…
   Ik hoop voor je dat het meevalt, maar als de rubberen ring niet ook wat viezig is, valt het misschien wel mee. Niet slecht dan voor zo’n ouwetje! Uhhh de wasmachine he! 😉

 2. Ik dacht ook al er goed aan te doen om niet te heet te wassen. Het milieu en zo. Maar af en toe zullen we dus wel moeten. Goede tip en super lentige beelden! (lente en prachtig)

 3. It sounds like in my home, and me… time to wash something on 90 degrees… 🙂 Not funny to buy a new washingmachine, but what can you do?

  The photos are absolut stunning!

  • Thanks Lena! And it’s best to wash once a month at 90 degrees with nothing in the machine (or just one towel because some modern machines need something in it to work) and no washing powder (just some soda). Hope yours will stay okay a little longer 🙂

 4. Gadsie gadsie.. Je foto’s maken weer een hoop goed. En thnx voor de tip. Had er nog nooit van gehoord. Maar maak mij er ook degelijk schuldig aan. Dit weekend direct een 90 graden was draaien…

 5. karindeheer

  Misschien nog dommer: het wel weten, maar veels te weinig doen. Thanx for the reminder! Wij zagen gisteren voor het eerst weer een lieveheersbeestje. Die eten toch ook luizen?

  • Ja! Het veelkleurig Aziatische lieveheersbeestje (de rooie) wordt ook als biologisch bestrijdingsmiddel tegen luizen ingezet. Meneer Citroen haalt er echter zijn neus voor op. Die eet meeldauw (een schimmel) 🙂

   • karindeheer

    Overigens, als je de straaljagergeluiden mist, kom dan hier een bakje doen van het weekend! Ze houden weer oefening met een stuk of 50 vliegtuigen. Herrie in overvloed!

 6. José

  Ook ik zal weer af en toe een 90 graden wasje gaan draaien. Was genoeg!!! De foto’s vergoeden weer een hoop van de schrik over de viezigheid.

 7. Tja, dan plof ik in mijn bank, de harige monsters om mij heen, en daarbij een onvermijdelijk glaasje Blanc d’Appy….
  Tijd voor een Russelslof-momentje….wat kan dit mens daar van genieten !
  Komt ze me daar aanzetten met een staaltje smeuïge smurrie uit een van de meest miskende machientjes ooit, als je al de reacties zo ziet.
  Wat een nachtmerrie, en dan heb je het niet eens meer gehad over het straaljagerlager….
  Maar zie daar: Noortje ten voeten uit… Nuchtere en taboeloze momentjes over bloed-, hoofd- en … nou ja van allerlei luis, en tegelijk volop verbloemd met fantastisch vrolijke voorjaarskleuren…
  Daar hou ik nou van !

 8. Helga

  Van mij een huishoudelijke mededeling mbt. de Vetluis : Gebruik om de maand 1/2 fles Groenland wasmachinereiniger. T.k bij de Blokker ( hier in A’dam ) Ook het Kruidvat schijnt iets dergelijks in het assortiment te hebben ( eigen merk en zelfde prijs € 1, 80 dacht ik.) Tussendoor gebruik ik af en toe een handje soda en voilà, nooit meer vetluis want is daar niet tegenop gewassen. Beide produkten zijn milieuvriendelijk en het behoud van de niet te missen wasmasjien.
  Ben na 40 jaar van mijn halfautomaatje ( Siemens) noodgedwongen op een nieuwe volautomaat overgestapt en heb bij de aankoop direct het advies gekregen bovengenoemd probleem op deze manier te voorkomen.
  Had eerder van het fenomeen VETLUIS ook nooit gehoord en ook nooit last van gehad.
  Succes en bedankt voor je leuke verhaal en prachtige foto’s.

  Lgr. Helga

 9. JOLK

  Helaas zelfde ervaring gehad en was nu inderdaad een keer per maand op 90 graden een lege was met een heel pakje soda in de trommel gegooid! Gelukkig heb je alleen maar weer prachtige foto’s gemaakt om de ellende snel te vergeten! Lieve groetjes!

 10. oh Noortje, that doesn’t sound like fun at all. i will remember the tip about the hot water cycle – and the minimal detergent. Vancouver water is actually rainwater, and very soft – so we normally don’t use a fabric softener. but good to know! thanks for sharing – and especially thank you for sharing the beautiful images which are a great getaway from the washing machine problems.
   
  i love Mr Hum! The English translation says, ‘find Mr Hum’, and he looks great among all those magnolia blossoms. Happy Spring to you!

 11. Looking at your photos is almost as good as being in spring in England or western Europe. I love magnolias and pulsatilla and Ribes and none of them grow here – or at least not unless coddled. Beautiful ethereal shots as usual.

 12. Anoniem

  Hey Noortje . . . ik wist niet dat jij een blog bijhield . . . wat ontzettend leuk.
  Ik was al een groot fan van je foto’s maar je blog is ook heel erg leuk om te lezen!!!
  Dus ook daar heb je er een fan bij!!!
  groetjes, Ellie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: