Russels Lof

WNF Frans Lanting Award

img_3995-bewerkt-2

Tja, enigszins beschroomd ben ik wel om dit te zeggen, maar mijn blijdschap en trots overheersen toch. Ik wil bescheiden zijn, voel me echt zo klein als Remi hierboven, maar tegelijk enorm in het zonnetje gezet, bevoorrecht en heel bijzonder. Maar kom, laat ik het alleen heel zacht zeggen voor wie het wil horen. Kom maar wat dichterbij, dan fluister ik het in je oor…

“…………………….”

Kon je het niet verstaan?

Tja, nu kan ik me ook niet meer inhouden hoor, wat kan mij het schelen. Mensen, ik schreeuw het gewoon van de blogdaken…

“IK BEN GENOMINEERD VOOR DE WNF FRANS LANTING AWARD

Hehe dat lucht op.

Vanmorgen mocht er al over vertellen op Omroep Fryslân en ook verschillende (digitale) lokale kranten én de Leeuwarder Courant besteedden er een paar regels aan. Nog even en de rode loper gaat uit als ik paardenbrok en wortels ga halen bij de AHB in Boijl…

Maar alle gekheid op een rozenstokje, ik ben natuurlijk apetrots en ontzettend blij met deze nominatie. Het idee dat Frans Lanting, de Grote Meester van Natuurfotografie himself mijn foto heeft gezien en die goed vindt… en ook de andere bijzondere juryleden… dat mijn foto is opgevallen tussen de 11.000 inzendingen… pfff, 2016 kan voor mij niet meer stuk.

Maar dan nog even over Remi, the making of. Ik ontmoette hem in de vlindertuin in Luttelgeest. Natuurlijk kwam ik voor de mooie vlinders en bloemen, maar ik laat me altijd graag verrassen door wat zich onverwacht aandient. Zo ook afgelopen juni. Vanuit mijn ooghoeken zag ik al van een afstandje iets ‘afwijkends’ in een bloem (dat is volgens mij heus een soort ‘beroepsdeformatie’). Wat dichterbij bleek er een miertje over een Chinese roos te racen. Iedereen hier weet dat ik dol ben op insecten, en ik was dan ook meteen opgewonden en wist dat er een mooie foto in zou kunnen zitten. Maar Remi rende als een gek rond, en het was nog niet makkelijk hem scherp in beeld te krijgen, en dan ook nog in een mooie compositie. Hij verdween ook steeds uit beeld, het licht veranderde en ik hing een hele poos boven die roos te pielen met mijn toestel en schoot een heleboel waardeloze foto’s. Maar toen kroop Remi tussen de meeldraden door omhoog en ging bovenop een stamper zitten, als op een uitkijktoren. Ik stelde scherp en wist meteen dat ik de foto had die ik wilde, een samenvatting van wat ik had gezien, een foto met een verhaal… *klik*.

Moederziel alleen was ie, dit kleine zoekende miertje, en de naam Remi diende zich dan ook snel aan. (Remi, de hoofdpersoon in Alleen op de Wereld, en tegelijk een anagram voor mier.) Weer een dierbaar karaktertje erbij…

Toen Remi gepubliceerd werd in de Roots van augustus, kreeg ik een mail van André van Loon van Naturalis. Hij vermoedde dat het miertje een exoot was, en vroeg om nog meer foto’s. Na wat over en weer gemail bleek het om een witvoetmier te gaan.

De foto is dus een exotische mier op een Chinese roos in Nederland.
Aan het thema wereldnatuur van de WNF Frans Lanting wedstrijd voldoet deze foto dus wel… maar het blijft bijzonder dat dit kleine, eenzame miertje zo groots en feestelijk in het zonnetje wordt gezet.

.

.

.

.

 1. Top, top, top!! Van harte gefeliciteerd met je nominatie, geniet met volle teugen van je succes, ik weet zeker dat dit je nog extra zal stimuleren in het maken van nog meer prachtige foto’s en verhalen!

 2. Geweldig, Noortje! Gefeliciteerd! Genomineerd worden voor de WNF Frans Lanting Award, en dat uit 11.000 inzendingen, is natuurlijk geweldig en dat je dat van de blogdaken wilt afschreeuwen lijkt me een gepaste reactie.
  Je zou zomaar eens kunnen winnen.
  Groet, Willy

  • Ontzettend leuk zo enthousiast als je reageert Willy, en dat deed je al vaker ook via Zoom over mijn foto’s, ook dat is echt een enorme stimulans!!
   Dat laatste zal wel niet, maar eigenlijk heb ik al gewonnen. Zo’n nominatie is prijs genoeg…

 3. Lucie van Meteren

  GEFELICITEERD Noortje! Ik juich met je mee, ik ben trots op je! Duim voor je dat je ook nog wint en geniet ervan.
  Lieve groeten.
  Lucie.

  • Oh wat leuk Els, dank je!
   Ikzelf heb op de spreeuwenzwerm gestemd 🙂 Ik kon moeilijk kiezen uit een paar favorieten, maar die vind ik toch wel heel erg speciaal, echt een soort grafisch kunstwerk.
   Maar dat je op Remi hebt gestemd vind ik niet erg hoor… 😉

 4. José

  Ik heb het je natuurlijk aan de telefoon al gezegd, maar ik vind het geweldig leuk en zo verdient. Jij mag je best een beetje (wat zeg ik een beetje???een heleboel trots voelen). Ik vind het leuk om op een afstand mee te genieten en laten we duimen dat je bij de beste drie gaat horen. De top tien heb je al gehaald. Als we binnenkort jou kant op komen breng ik iets lekkers mee om het te vieren.

  • Je geeft ook altijd van die hartverwarmende reacties die me ook weer een boost geven lekker door te gaan met de dingen die me toch al gelukkig maken, maar dan nog net wat meer. Echt heel fijn. En het lijkt mij een goed plan van dat lekkers!! Leuk om jullie weer te zien, samen met Liza (die het nu hopelijk goed maakt!)

 5. Cocky Anderson

  Wat een mooi verhaal weer Noortje, en zo wel verdiend. Je weet, ik ben een beetje verliefd op deze foto. Nogmaals gefeliciteerd!

 6. Helga

  Heel terecht dat je trots bent op deze nominatie en je mag het beslist van de daken schreeuwen hoor!
  Ik hoop echt voor je dat je gaat winnen en ook al word je geen nr.1, dan ben je toch zeer welverdiend bij de
  top 10 gekomen met Remi.
  Ik ga voor je duimen ;))

  Lgr. Helga

  • Helemaal met je eens hoor Helga, die top 10 is eervol genoeg voor mij. Winnen kan ik niet eens aan, denk ik, want dan krijg je een exclusieve workshop van Frans Lanting. Ik schaam me dood, alleen al bij de gedachte… (durf ik geen foto meer te maken!)
   Maar je reactie doet me goed, dank je en een lieve groet terug!

 7. Rettie Lindeman

  Geweldig! Van harte gefeliciteerd met je welverdiende succes! Je maakt prachtige foto’s en van de verhalen die je erbij schrijft geniet ik elke keer weer! Hopelijk ga je winnen!!!

 8. karindeheer

  Nog even en je bent een doorgewinterde BNFer! Dik verdiend, ik ben reuze benieuwd waar dit avontuur eindigt! Ik hoop toch echt met een workshop voor jou, zo gaaf! En ik zie het nog wel gebeuren ook, al is meedoen in dit geval al zo gaaf, dat het belangrijker is dan winnen!

  • Haha BNF, laten we eerst gaan voor BBF. Vroeger wilde ik heel graag BB zijn… maar dat had toen niets met bekend of Boijl te maken…
   Leuk je reactie Karin, en ik ben ook heel benieuwd waar het eindigt. Ik verwacht er verder niets van, maar er zal nog wel een prijsuitreiking volgen waar Frans Lanting bij aanwezig is, waar ik hem de hand kan schudden…. spannend genoeg om daar geen modderfiguur te slaan! (ik zie mr Bean voor me nu, die de koningin mag ontmoeten en helemaal op van de zenuwen als het eindelijk zover is haar bij een wat al te enthousiaste buiging een enorme kopstoot geeft 🙂 )

 9. Echt heel erg gaaf, Noortje; een klein stapje voor Miertje Remie, een grote stap voor Noortje Russel !
  Wat een erkenning voor je grote liefde.
  Ik luisterde natuurlijk met trots genoegen naar je interview over die mier dy’t yn in Sineeske roas krûpte.
  Je bent ontwapenend bescheiden : Wel degelijk allemaal op Remie stemmen natuurlijk… massaal !!
  SUPER !!!

  • Haha weer heerlijk origineel op zijn Peters geformuleerd, geweldig! En wat dat stemmen betreft, dat meende ik uit de grond van mijn hart hoor. Iedereen moet die foto kiezen die hem of haar het meest aanspreekt. En mocht dat Remi zijn, dan heb ik natuurlijk geen bezwaar als daarop gestemd wordt 🙂

 10. CONGRATULATIONS, Noortje! I am so excited for your recognition – well-deserved. Your photos are fabulous and I hope they reach a wider audience.
  I’ll be able to say, “I knew her work before she became world-famous!” 😉

 11. ellispellegrom

  Beste Noortje,
  Ik heb vandaag op jouw foto gestemd …… een beestje welke niet eens bijzonder is, maar op elke plek op de aarde te vinden is …. en daar weet jij toch een bijzonder mooie en unieke foto van te maken. Jij laat duidelijk zien hoe mooi de natuur kan zijn, als je het maar wilt zien! Top! Deze foto verdient een eerste plaats!
  Groet,
  Ellis

  • Wat een mooie reactie Ellis, en zo had ik het nog niet eens bekeken… voor mij is het gewoon Remi (een dierbaar vriendje), maar eigenlijk is het inderdaad ‘maar’ een miertje, dat nu even heel bijzonder is geworden! Leuk ook wat je zegt over mijn kijk op de natuur, ik zie inderdaad veel schoonheid om me heen, ook of misschien zelfs vooral in het ‘gewone’ en ‘kleine’.
   Dank je Ellis, ik ga nu met een glimlach naar bed 🙂

 12. Joep

  Nieuwsgierig naar jou Guusje (mijn dochter heet Noortje en haar dochter, onze kleindochter heet Guusje), die blijkbaar niet ZOOMwaardig is bevonden belandde ik hier. Geen Guusje, maar Remi, die wereldnieuws gaat worden. Geweldig. Gefeliciteerd.
  Groeten uit Oostrum (L), van
  Joep.

  • Oh wat grappig die namencombinaties!! Het zijn ook twee geweldig leuke namen natuurlijk 🙂
   En Guusje is wel degelijk zoomwaardig, Guusje is alleswaardig, maar ik had de verkeerde uit een aantal versies gekozen en twas al laat… nou ja. Maar extra leuk om daardoor hier Oostrums bezoek te krijgen. Guusje logeerde hier een paar dagen en is gisteren weer met haar baasje terug gegaan naar… Venray!
   En dank voor je felicitatie. Remi rocks 🙂

 13. José

  Ik heb net de foto’s van Frans Lanting bekeken en begrijp nu helemaal dat jij heel graag een workshop van hem zou willen krijgen.
  Adembenemend mooie beelden.
  GENIETEN met hoofdletters, maar dat doe ik ook van jou pareltjes hoor.

 14. Dag Noortje.

  Nou zeg. Wat een bericht. Méér dan gelukgewenst.
  Een poëtisch beeld, zo vertelde mij m’n innerlijke stem.
  Verbeeldingskracht ten voeten uit.
  En ze schríjft poëzie, zo wist ik.
  Maat ik vergiste mij.
  Je bént het.

  Geniet ervan
  Groet
  Hans.

  • Inmiddels ben ik wel weer op aarde beland (in mijn schoenen) maar af en toe denk ik toch nog even ‘allemachtig… echt?’ Kan het nog steeds niet geloven… Dank voor je felicitatie!

 15. JOLK

  Wat een eer! Ik heb ook op je gestemd want ik ben absoluut fan je je foto’s! En ook van je verhalen! Heerlijk! Gefeliciteerd hoor. Lieve groetjes Jolanda

  • Dit is zo ontzettend leuk om te horen… ik vind alle sympathieke reacties en dat het me blijkbaar zo gegund wordt minstens zo leuk als die nominatie zelf… Dank Jolanda, hier word ik echt blij van!
   Lieve groet terug!

 16. Jee Noor wat ontzettend leuk, en zo totaal terecht en verdiend ook! Zo veel jaar al is me wel duidelijk dat je ‘er oog voor hebt’ en dan is dit wel een hele mooie bekroning. Al die prachtige foto’s die ik door de jaren heen van je gezien heb.. en de afgelopen jaren nog weer steeds meer je eigen draai gevonden daarin – ik blijf er van mee-genieten. En uiteraard ook gestemd op Remie, + flink aan t duimen dat je hem ook idd wint. Geniet nog ff lekker op je wolkje, en succes!
  Liefs uit Limburg, XKarina.

  • He Karina, wat leuk om van je te horen! Dank voor de mooie woorden… en je stem 🙂
   Jij was vroeger (vroeguh toen we nog jong waren) ook altijd zo positief, wat een enorme stimulans was. Begon het ook niet allemaal met een lens van jou…?!! Toch heb ik het idee dat ik pas sinds een paar jaar echt fotografeer, maar dat is misschien omdat ik het nu nog fanatieker doe en mijn hart in de macrofotografie heb verloren. En vooral ook in alle karaktertjes die daarbij horen…
   En wat dat genieten betreft… ik vind het totaal onwerkelijk, maar ja, als ik dan deze schreeuwmail zie (Jonas schaamde zich kapot toen hij hem las 🙂 ) besef ik weer dat het echt zo is!
   Liefs uit Friesland met een dikke túts…

   • jaaa weet je nog wel, vroegah.. toen jij van mij volgens mij niet eens alleen een lens maar heel setje overnam, waarbij ik maar niet snapte hoe dat nou kon, dat die zelfde camera bij jou zulke prachtige beelden maakte, terwijl er bij mij toch echt maar gewoon ‘leuke kiekjes’ uitkwamen..! 😉
    haha en niks niet schamen hoor, sommige dingen mogen best ook eens van de daken (of blogjes of wat dan ook) geschreeuwd worden, toch?!!! 😉 Lijkt me niet meer dan volkomen logisch en terecht, geniet er van! X!

 17. so happy for you, Noortje! you certainly deserve to be in the top 10, as you have such a good eye to see more than just what is in front of you, and your love of all creatures great and small comes through in your words as well. best wishes for your continued journey. how exciting! thanks for sharing your fantastic news. 🙂

  • What beautiful words and a wonderful compliment… thank you so much dear Chris.
   Unfortunately it’s not one of your favorites 😉 but it is one of mine, and this one fits better in the theme than the others.
   I am waiting in anticipation for Timmy to arrive, should be any day now I guess… I’ll let you know!
   Have a good night!

 18. Annelore

  Wat leuk voor je Noortje! Je zou wel voor minder gaan zweven. Het is heel fraai beeld (net als al je beelden…)
  Terecht verdient !!!

  • Dank je wel Annelore, voor je leuke reactie en mooie compliment.
   Ik sta inmiddels wel weer met beide voetjes op de grond, maar als ik al die reacties lees, zweef ik toch weer even hoor 🙂

 19. Marc

  Noortje, wat terecht dat je genomineerd bent! je bescheidenheid siert je maar hier mag je zeker trots op zijn. Wat mij betreft win je een oeuvre prijs want ik vind al je foto’s prachtig.
  Gefeliciteerd met je nominatie en natuurlijk heb ik direct op je gestemd.
  Groet en liefs, Marc

  • Hé Marc, wat leuk je hier te treffen, en nog wel met een geweldig leuke reactie en een supercompliment…
   Ik word hier wel even in het zonnetje gezet… hallo zeg! Maar dat is stiekem natuurlijk best leuk en ik vind het heel fijn om te merken dat het me zo gegund wordt zodat ik weer een boost krijg om lekker door te gaan met dat wat ik het eigenlijk ook het liefst doe…
   X

 20. Noortje ik loop wat achter en lees dit bericht nu pas. Desalniettemin van harte gefeliciteerd ik zou me ook niet in kunnen houden over die nominatie en helemaal tercht met die mooie foto. Alhoewel ik vindt dat je prachtige foto’s maakt en heerlijk schrijft ik geniet daar telkens van, dank je wel👌
  Chapeau
  Groeten José

 21. Henri Drost

  Prachtige foto en terechte nominatie. Merel koos ook meteen jouw foto uit, omdat “het wel een ruimtefoto lijkt”. We hebben dus meteen gestemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Wat ik mee maak vastgelegd op een tijdlijn.

Vertraag je voetstappen en kijk eens echt om je heen.

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: