Russels Lof

Help de insecten

IMG_3745-bewerkt

Het gaat slecht met de insecten, dat kan niemand zijn ontgaan. Alle media pikten het wel op, de afgelopen maanden, want uit Duits onderzoek bleek dat in nog geen 30 jaar driekwart van de insecten is verdwenen. De voorkant van het blad Puur natuur van Natuurmonumenten vond ik daarom erg sterk. Een geheel witte pagina met in het midden een teer, groen gaasvliegje en daaronder de tekst: Waar zijn de anderen?

IMG_2069Nou, een deel in ieder geval in mijn tuin, want die heb ik zo insectenvriendelijk mogelijk gemaakt. Er zijn natuurlijk heel veel maatregelen nodig; veranderingen op landelijk niveau, stoppen met de enorme hoeveelheden chemicaliën in de landbouw (meststoffen en pesticiden), niet langer de eenzijdige monoculturen maar weer bloemen op het platteland (plus later maaien en daarmee óók zorgen voor de ernstig bedreigde weidevogels). Dat kan natuurlijk niet van de een op de andere dag veranderen, maar veranderen kan het. En daar hebben we allemaal onze verantwoordelijkheid in. Eet minder vlees, kies voor zo veel mogelijk biologische en seizoensgebonden producten bijvoorbeeld. Ga niet voor het goedkoopste maar voor duurzaamheid.

En ook in je eigen achtertuin kun je de insecten helpen. Die volledig bestrate ‘tuintjes’ zijn me een doorn in het oog en ook de keurig aangeharkte varianten zijn niet per se een insectenmagneet. Maar als je net als ik geen groene vingers hebt en eigenlijk ook geen zin of tijd hebt om veel in de tuin te doen, gooi dan wat wilde bloemenzaad in het rond en laat verder de boel de boel. Juist die ‘rommel’ is zo goed, ook voor de vogels. In mijn tuin gonst het momenteel van de bijtjes en er wordt volop gefladderd; de paar vlinderstruiken doen ook wonderen. Een insectenhotel erbij ophangen en genieten maar van alle bedrijvigheid!

De bijen in Elsloo lijken het wel goed te doen, zo ontdekte ik van de week in natuurgebied de Schaopedobbe waar ik dit bijzondere fenomeen zag. Het heet een nestaggregatie, een heleboel nesten van eenzelfde soort die bij elkaar worden gebouwd, in dit geval van de zandbij. Ik stond er een tijdje genietend om me heen te kijken en zag hoe een ijverig exemplaar druk aan het graven was. Prachtig om te zien.

Ik zag er ook een minuscuul hagedisje (levendbarende?) met staart erbij ongeveer twee vingerkootjes van mijn pink lang, en zo dun als een eetstokje… Wat zou die eten, minivliegjes? In ieder geval niet een spin zoals die bovenaan dit blog, die is een maatje te groot voor dit kleine ding. Maar wat een kunstwerk dat web, nietwaar? Juist door de paar schoonheidsfoutjes ontroerend mooi. Wij maken ook schoonheidsfoutjes en dat is niet erg. Wel dat we kolossale fouten maakt, onze kop in het zand steken (zandbij waar ben je?) en dat we zo – wat misschien wel het ergst van al is – onverschillig zijn. De wereld verbeteren, begint bij jezelf. Dat is niet voor niets een cliché…

 

 

 

  • Ja he, en je kunt je toch bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die niets (willen) doen… en die zijn er toch genoeg, ook wat vlees eten betreft, totaal onverschillig over milieu en dierenleed, onbegrijpelijk voor mij.

 1. Hans van Sterkenburg

  Alle agrarische industrie het land uit, in ons land alleen nog biologische boeren. Goed voor boer, natuur, en ons.

  • Mee eens, maar dat moet natuurlijk wel geleidelijk en met beleid gebeuren. Ik woon bijvoorbeeld op het erf van een hardwerkende (niet-biologische) boer het die op zijn manier ook goed probeert te doen. De politiek zal zich er ook mee moeten bemoeien, maar ja, een coalitie met VVD en ‘boerenpartij’ CDA… hopeloos.

   • Hans van Sterkenburg

    Dag Noortje

    Ik lees zojuist in de krant dar er weer vele miljoenen worden gespendeerd aan de varkesboeren in Brabant. Eerst met subsidiegeld de boeren aan de praat houden en nu, wederom met subsidiegeld de boeren uitkopen. De agrarische industrie is failliet. En niet alleen financiel. Ik ben voor de harde aanpak.

    En dan nog dit; waarom hebben de a.i. boeren niet allang massaal geprotesteerd tegen het systeem waarvan ze zeggen het te verfoeien.? Omdat ze weten dat ze niet enkel slachtoffer zijn maar ook dader?

    Ik kom zelf van de boerderij. Het enige speelgoed dat we hadden waren de biggetjes, de lammetjes en de kalfjes. Wat een rijkdom voor een kind om op te groeien. Ons voedsel, wat allemaal bio was, toen het nog niet zo genoemd werd. Nu heet het zo en nu is het niet meer zo. Kletspraat. Het milieu is business geworden. Een scharrellkip heeft 2 A4tjes in plaats van 1. Bah.

    Ik heb te doen met de boeren. Maar sentimeteel gezeur helpt niemand vooruit.

    • Eigenlijk ben ik het wel met je eens… (dat een harde aanpak nodig is) en ik las ook met verbijstering dat er weer een megavarkensstal bijkomt in Brabant (met 18.000 varkens, afgrijselijk). Ik kan er niet over uit, dat het zo’n massa’product’ wordt. Ik kan ook wakker liggen van al het dierenleed en kan niet begrijpen dat mensen gedachteloos (onverschillig!) het goedkoopste stuk vlees uit het schap in de supermarkt trekken…

 2. Helga

  Als stadsmens doe ik mijn uiterste best om het voor de volgende generatie(s) toch nog leefbaar te houden want zonder
  natuur, daar moet je toch niet aan denken !
  Al die betegelde tuinen is me een doorn in het oog maar er zijn gelukkig ook nog tuinen/ parken met een beter/ ander beleid en al is het een druppel op een gloeiende plaat , daar word ik toch weer blij van.
  Jouw tuin kan hier een voorbeeld in zijn.
  Heerlijk al die kleurtjes en een eldorado voor alle insecten.
  Blijf genieten…

  • Ja, die volgende generatie(s), daar doen we het voor he. En gelukkig zijn er zo hier en daar al wel hoopvolle verbeteringen, maar er moet nog zoveel gebeuren! Maar van al wat goed en mooi is, genieten we dan maar extra!

 3. Je hebt gelijk Noortje.
  Onze tuin lijkt eerder een oerwoud, een lusttuin voor vogels en insecten. Als er bezoek aankomt, horen we hun stappen op het grint. Velen zeggen dat ze dit zo authentiek en gezellig vinden, maar bij hun thuis is alles strak geschoren en geplavuisd. Vervolgens gaan ze een huisje huren via Natuurhuisje. Iedereen kan van zijn huisje een natuurhuisje maken… toch?

  • Klinkt goed jullie tuin en zo’n grintpad vind ik ook gezellig klinken.
   Ik kan het overigens wel begrijpen dat mensen naar zo’n natuurhuisje willen (dat zijn vaak de meest fantastische locaties en niet iedereen woont lekker buiten) maar zeker kun je van je eigen huisje ook een natuurhuisje maken. Dat is het onze ook en daarom vind ik het niet zo heel erg dat we deze vakantie niet weg kunnen maar in ons eigen heerlijke natuurhuisje blijven, ook op een fantastische locatie 🙂

 4. Ik dacht even dat je in Limburg was maar er is dus ook een Elsloo in Friesland, weer wat geleerd 😉
  Ik doe hier ook mijn best: onze grasmat zit vol klaver, er staan heel wat kogeldistels, vlinderstruiken, salvia en lavendel in de borders, in de wei staat het gras kniehoog, ik gebruik geen insecticiden, snoeisel blijft liggen, we eten bewust minder vlees, kopen zoveel mogelijk biologisch, ik laat spinnen in huis fijn weer naar buiten. Op kleine schaal proberen goed te doen dus. Alleen mijn buren, die doen niet mee 😦

  • Ja, grappig ,dat wist ik eerst ook niet. En dat Elsloo ligt aan de ene kant van ons dorp, aan de andere kant ligt Noordwolde, en daar zijn er ook al 2 van (ook nog een in Groningen). Je tuin klinkt als een el dorado, heerlijk! Nu nog even de buren opvoeden 😉

 5. yemrev

  In mijn achtertuin doe ik mijn best. Elk jaar komen er meer bloeiende planten bij en het begint te werken! Ook zelf een insectenhotel gebouwd, nu nog klanten… Dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar… er is hoop, want afgelopen dagen maakte ik een fietstocht rond de Zuidezee en tot mijn grote vreugde zag ik in de kop van Noord-Holland diverse akkerpercelen die omzoomd waren met een metersdikke bloemenhaag. Het wemelde ervan de vlinders!! Nu de rest van Nederland nog!
  Groetjes, Dick

  • Wat leuk dat je zelf een insectenhotel bouwde! Die gasten komen vast wel.
   En inderdaad hoopvol zulke veranderingen, ik zie hier ook wel van die ‘bloemenhaagakkers’, fijn om te zien he?! En goed voorbeeld doet volgen… laten we het hopen!

 6. Jeannette Goderie

  Weer een duidelijk verhaal Noortje, en inderdaad de wereld verbeteren begin bij jezelf !!
  Als iedereen dat nou maar zou doen dan zou het wel goed komen.
  Groetjes Jeannette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Wat ik mee maak vastgelegd op een tijdlijn.

Vertraag je voetstappen en kijk eens echt om je heen.

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: