Russels Lof

Friet met mayo

Zonnedauw

We aten frietjes, met saus natuurlijk. Lekker in de tuin, waar het ’s avonds een stuk aangenamer is dan binnen. Nou ja, op die twee belachelijk warme dagen na dan. Toen werd het nergens aangenaam, had ik ook nog eens migraine en wilde ik dood. Binnen of buiten, dat maakte me niet uit, ik trok het gewoon niet meer. Maar ik ging niet dood en nu vierde ik het leven weer. Gezellig samen buiten eten; genieten van de kleine geneugten des levens. ‘Neem jij de frietjes mee, Jonas? Ik pakte de mayo, Joppiesaus en curry uit de groentela en volgde mijn zoon naar buiten.

Als Jonas de knijpfles mayo in de aanslag neemt, kijkt hij bedenkelijk; ‘Die is op.’
‘Neuh, volgens mij zit er nog wel wat in hoor,’ zeg ik. ‘En als ie echt op is, staat er ook nog een pot in de koelkast.’
‘Waarom pakte je die dan niet meteen?’ vraagt Jonas, ‘we hebben toch altijd een pot?’
‘Nou, ik zag deze in de la liggen, moeten we die eerst maar opmaken, toch? Ons ben zunig, nietwaar.’

Jonas knijpt flink in de fles en er komen inderdaad nog wat bleekgele klodders uit. Weer kijkt hij bedenkelijk: ‘Is die nog wel goed? ‘Ja, tuurlijk’ zeg ik, ‘waarom niet?’ Ik doop mijn vinger in de saus en steek hem in mijn mond. ‘Prima hoor, niks mis mee,’ zeg ik en pak zelf de Joppiesaus.

Jonas knijpt nog eens in de fles met mayo, mengt het goedje met de andere sauzen voor een optimale cocktail en eet zwijgzaam zijn frietjes. Hij vertrouwt het nog steeds niet, pakt de fles er weer bij en bestudeert hem nauwkeurig.

Ten minste houdbaar tot mei 2016, staat hier… MAMA… gad-ver-dam-me!’

‘Niet?! Je maakt een grapje…’
‘Ja, wel dus, Jezus mama, dat ding is al ruim twee jaar over de datum!!’

Ik ben verbijsterd en geshockeerd maar schiet toch onbedaarlijk in de lach en verslik me vervolgens in een frietje (met Joppiesaus).

IMG_1817

Rood… gevaar!

Behalve een geestelijke klap (mijn moeder wil me vergiftigen) heeft Jonas nergens last van gehad. Dus ja, het is ranzig dat ik stokoude mayonaise in mijn groente(!)la heb liggen.. Maar hoe ranzig is het ook dat je saus die ruim twee jaar over de datum is, nog gerust kunt eten?!

Om dit smerige verhaal te verzachten, een paar fijne plaatjes. (Wel met een gevaarlijk plantje…)

Zonnedauw

 1. Dit keer leef ik toch echt vooral met je zoon mee, Noortje. Ik ben namelijk iemand die alles weggooit zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Kan me zijn reactie dan ook goed voorstellen. 😉 . Maar, geeft idd te denken dat iets twee jaar na datum nog prima te eten is. Wat moet daar inzitten dat zoiets mogelijk is (huiver …). Mooie foto’s, trouwens, van die vleesetende plantjes. Mooi bedacht ook om die bij dit verhaal te plaatsen (of andersom). LOL.

  • Ja, arme Jonas met zo’n ontaarde moeder 😉 maar heel veel dingen zijn nog prima te eten na de ‘ten minste’ houdbaarheidsdatum, ik gooi niet zo gauw iets weg. En dan gaat het niet alleen om spul met flink wat conserveringsmiddelen erin, want alles is natuurlijk enorm op veiligheid ingedekt. Gewoon ruiken en/of proeven of het nog kan. Maar ja, dit was wel heel extreem over de datum en dus ook niet bewust bewaard :-\ De hoogste tijd om de koelkast en voorraadkast eens aan een grondige inspectie te onderwerpen! Dank Willy en wat heb je een geweldig leuke profielfoto, met je hond!

 2. Leo

  Te veel gelezen van..”de natuur verspild niets”…ha..ha..maar ik heb met Jonas te doen hoor…ik ben ook altijd bij de pinken met die datums….
  Trouwens die plantjes op de foto hoeven geen saus hè….. Groetjes Leo.

  • Ja dit is de zonnedauw, een heel klein plantje waar je vast al eens overheen gelopen bent zonder het te weten. Je ziet het alleen als je met je neus op de grond speurt (op bepaalde vochtige plekken). Inderdaad vleesetend, meestal minuscule vliegjes enzo die aan de kleverige druppeltjes blijven plakken, maar soms ook een juffer. Rotgezicht en als het kan, bevrijd ik die dan :-/

 3. Helga

  Leuk bedacht bij die “overdedatumsaus” en ik vraag me af of dit ook de kleine Zonnedauw is die je hebt gefotografeerd.
  Had toevallig afgelopen week een MOOISTE op de fotosite van V.V en wat zijn ze schitterend momenteel met al die kleverige druppeltjes langs de randen. Net diamantjes.Kwam jouw foto+verhaal tegen op Google/afbeeldingen en las dat
  de bloemetjes maar 1 dag bloeien.Leuk hè.

  • Oh wat leuk van je mooiste (ook zonnedauw dus?)!! Dit is volgens mij inderdaad de kleine zonnedauw ja, al vraag ik me af of er dan ook ronde zonnedauw tussen kan staan, want daar lijkt eentje ook wel op. Maar ik heb er helemaal geen verstand van hoor, de soorten. Prachtig plantje ja, maar wel wreed! Vooral als er zo’n mooie juffer in vastzit… Deze foto’s zijn overigens van een paar weken geleden, vlak voor ze gingen bloeien. Dat vind ik zo leuk aan de eerste foto; de bloemknopjes zijn buiten beeld, maar wel in een veelvoud ‘weerspiegeld’ in de lichtbolletjes!

 4. Els Vergaerde

  Hahaha, héél herkenbaar! Ook ik ben niet zo van dat snel weggooien. Eerst zien en ruiken. Ik zei altijd voor de grap tegen mijn kinderen, “dat spul weet toch niet welke datum het is?” 😉 Ik geniet weer van je prachtige foto’s!

  • Blij dat het herkenbaar is… al kun je het natuurlijk ook wel heel bont maken met jaren over de datum (ik snap nog niet hoe die fles er steeds in is blijven liggen…) maar je hebt helemaal gelijk met je opmerking haha, die houd ik erin 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: