Russels Lof

Van larve tot imago

IMG_6301

Volgens Ralph Keuning, directeur van De Fundatie in Zwolle, hangen libellen in een cocon in een boom, voor ze plots uitvliegen. Dat zei hij althans in het tv-programma Nu te Zien! waarin hij het bijzondere werk van Louise Bourgeois onder de aandacht brengt dat momenteel in de Rijsmuseumtuinen is te zien. Nadat hij een aantal van haar reusachtige bronzen spinnen had bewonderd (sommige angstaanjagend, andere elegant en ontroerend mooi, zeker als je weet dat Bourgeois moeder weefster was) kwam hij bij enorme, aluminium kunstwerken die in een boom hangen. Net cocons van een insect, aldus Keuning: “Hier zou zo maar een libel of… ander dier in kunnen zitten dat er zo maar -poef- uit kan vliegen.”

Nou ja, hij is vast de enige niet die geen idee heeft hoe een libel werkelijk ‘geboren’ wordt. En ik wist ook heus niet hoe het precies zat, voor ik me er jaren geleden dankzij de macrolens (ik fotografeerde toen zo’n wonderlijk larvenhuidje) eens in verdiepte. Maar libellen(larven) verblijven dus het grootste deel van hun leven onder water, soms jarenlang, om eenmaal boven water ‘uit te sluipen’ tot vliegend insect (imago). Geen cocon in de boom dus, maar een larve boven het water, waaruit zich langzaam een prachtig insect ontvouwt.

Louise Bourgeois

Beeld van Louise Bourgeois in de tuin van het Rijksmuseum. Foto: Olivier Middendorp (NRC)

Ik zag het uitsluipen van zo’n libel pas ook weer op een plek vlakbij huis. In een klein natuurgebiedje, nog in ontwikkeling, waar vorig jaar tijdens de langdurige droogte van de aangelegde beek niets meer over bleef. Dat zorgde toen voor de nodige slachtoffers …

Eerst zaten er veel algen in het water, later was alles verdord en volkomen opgedroogd. Onderstaande foto’s laten goed zien hoe het steeds erger werd, waarbij foto 1 al na een flinke periode van droogte was gemaakt, want normaal gesproken zie je die planten en slak niet zo aan het oppervlak drijven. Dat was nog maar een heel ondiep laagje water.

Ja, en toen vroeg ik me af hoe zich dat nu weer moest herstellen. Er was immers niets meer over van dat beekje, dat volkomen opgedroogd was en dus al het leven dood. Maar dit jaar, de beek weer redelijk gevuld, zijn er toch weer libellen in overvloed. De larven hebben het blijkbaar ook in die droge grond nog overleefd. En er zijn ook weer volop kikkertjes en vast ook visjes, en allerlei soorten waterplanten. Het is er weer een en al leven. Mooie Moeder Natuur met haar enorme veerkracht!

Lees als je het interessant vindt alles over het hele proces vanaf eitjes afzetten tot de larvestadia, uitsluiping en uiteindelijk de imago hier op de site van de Vlinderstichting.

IMG_6435-bewerkt

Het is nu alweer een hele poos droog en het waterpeil in de beek daalt ook duidelijk. Het zal hopelijk niet zo erg worden als vorig jaar en ook dan zal het vast wel weer goed komen. Maar toch hoop ik op gauw regen, wat vaker regen, regelmatiger regen!

En hoewel de kleine misser van Ralph Keuning aanleiding was voor dit blogje, was zijn enthousiasmerende praatje vooral een aansporing om weer eens naar Amsterdam af te reizen. Een dagje Rijksmuseum en ook dat bijzondere werk van Louise Bourgeois gaan bekijken. Die spinnen vooral, maar zeker ook die fraaie ‘cocons’. Eens kijken of er wat uit vliegt …

.

.

.

.

.

 

 1. Alice Pratt

  Hi, Noortje! Ik ken je Reacties van Eliza’s blog. Ik woon, even als zij, in Massachusetts, maar ik woon aan de ‘South Shore’, vóór dat je bij Cape Cod komt. Ik heb 11 1/2 jaar in Nederland gewoond, ben ook daar naar school gegaan. Ik vind dat je fantastisch fotografeert en je verhalen over je fotos zijn zo vol met liefde voor de natuur. Ik kijk er naar vooruit om je blog te volgen, van je te leren en Nederlands te lezen.

  • Hi Alice, wat een ontzettend leuke reactie! En hoe bijzonder zo via-via een hartverwarmend berichtje van helemaal overseas! Dank voor je prachtige compliment, heel fijn om te horen dat mijn liefde voor de natuur zo goed overkomt. Waar woonde je in Nederland, en is het lang geleden? Je bent de taal in ieder geval duidelijk niet verleerd!

 2. Henri Drost

  Ik spreek Ralph toevallig morgenmiddag bij een Raadsbijeenkomst en zal hem even uitleggen hoe het echt zit met libellen!

   • Henri Drost

    Hij zit (uiteraard) in de museumcommissie, maar we zaten samen in een werkgroep over regioprofielen en digitalisering. Morgen is het vragenuurtje n.a.v. de plannen van de Minister gevolgd door – heel Haags – de jaarlijkse zomerborrel. Lijkt me bij uitstek een gelegenheid om het over libellen te hebben 😉

 3. Alice Pratt

  Ik wilde je schrijven over een blog, dat ik denk dat zal interesseren. Daar heb ik Eliza leren ‘kennen.’ Deze vrouw, Mary woont in Vermont, neemt hele mooie fotos van de natuur en schrijft er ook over. Je kan al haar blogs lezen. Zij heeft ook boeken geschreven, ik heb ze allemaal, behalve één. http://wwwnaturallycuriouswithmaryholland.wordpress.com Ik heb in Den Haag gewoond, ben terug gekomen naar de US in sept. ’74 🤭 Ik spreek en schrijf nederlands heel vaak, mijn zus woont in Zeeland.

  • Dank voor de tip, ik heb even gegoogeld want de link werkte niet, en ga zeker eens lekker neuzen. Zie meteen al een paar geweldige spechtenfoto’s! Ah dus je zus is helemaal vernederlandst, of misschien is ze hier wel geboren. 1974 is alweer een tijdje geleden… 😉

 4. Anoniem

  Alleen al het lezen van het woord ‘uitsluipen’ was de moeite waard. Zo’n woord wat van alles kan betekenen en vol geheimen zit, net als de natuur in zo’n poel. Erg mooi Noortje.

  • Geweldig hoe één woord het al de moeite waard maakt … maar je hebt helemaal gelijk. Ik ben er al zo vertrouwd mee dat dit de term is voor wat er gebeurt als de larve uit zijn huidje kruipt, dat ik hem bijna gedachteloos gebruik. Maar door jouw reactie zie ik ook dat hij eigenlijk prachtig is, en je omschrijving is net zo mooi als het woord zelf. Dank!

 5. Leuk verhaal weer, Noortje. En mooie foto’s. Ik dacht (hoopte) je in Beetsterzwaag te ontmoeten tijdens het weekend van de kunstroute, maar helaas. Ik heb nu wel een mooie zwart-wit opname van je hier in huis. 🙂 Maar ja, die kan natuurlijk niet op tegen een ‘meet and greet’. Fijn je af en toe weer eens te lezen!

 6. Hallo Noortje,
  Wat een larvehuidje al kan doen, het is de schoonheid die pas echt tot zijn recht komt als je het fotografeert met een macrolens.
  Het lijkt net of de libel afscheid neemt van zijn huidje die foto vind ik heel mooi geworden.
  Het is schrikken wanneer je alles ziet verdorren en het is ongelooflijk hoe de natuur zich na de droogte weer weet te herstellen en ik hoop dat het ook weer snel eens ’s nachts lekker mag regenen.
  Sinds kort heb ik ook een macro lens en er is een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan, het is echt genieten van alle schoonheid die je nu ziet en anders verborgen blijven.

  Ik heb genoten van je blog en natuurlijk van de mooie foto’s.

  Groetjes Erica

  • Wat geweldig leuk dat je nu ook een macrolens hebt! En je zegt het precies zoals ik het jaren geleden ook heb ervaren: dat er een wereld voor je opengaat. Bijzonder he, om die miniwereld van zo dichtbij te zien. Je gaat daardoor ook heel anders kijken, wordt veel alerter op de kleine dingen (wezentjes) en details. Als ik tijdens een wandeling met de honden soms de macrolens meeneem, kom ik dan ook niet ver. Je hebt ook maar een klein stukje natuur nodig om je al eindeloos te kunnen vermaken. Tot frustratie van de honden 😉

   Leuk dat je er hier even bij was Erica, en veel plezier met de macrolens!

 7. Anoniem

  De veerkracht van de natuur is bewonderingswaardig. Wat heb je het uitsluipen sfeervol in beeld gebracht, Noortje! Vorig jaar was ik precies op het goede moment in een voor jou welbekend natuurgebied: https://y.is/7RRpQ

  • Allemachtig Els, wat een schitterende foto’s, en dat filmpje is ook geweldig! En hoe leuk hier vlak in de buurt!!
   Ik snap alleen niks van dat Yoors. Ik heb me een hele poos geleden al voor je aangemeld, maar krijg zo vaak oninteressante mails van hen die ik verder meteen negeerde dat ik nu zie (bij terugzoeken op mail van Yoors) dat ik de mails waarin een aankondiging van post van jou ook negeerde. Maar als ik er nu alsnog op klik, moet ik eerst inloggen voor ik ze kan zien… en dat inloggen lukt dan weer niet. Ligt het aan mij of is de site niet erg gebruiksvriendelijk voor niet-actieve gebruikers? Nou ja, het is hier als niet-wordpresser met reageren volgens mij ook een heel gedoe, maar je kunt het bericht toch tenminste wel lezen zonder in te loggen! Je foto’s zijn in ieder geval waanzinnig mooi, ik zie wel een overzichtje van je blogs/foto’s…

   • Els Vergaerde

    Dank je wel voor je compliment! Het was een fantastische ochtend. Het leek wel alsof al die larven samen afgesproken hadden om die dag uit te sluipen. Ik vind het heel erg vervelend dat het ook bij jou niet wil lukken met yoors. Het probleem ligt bij hun! Ik heb er al meerdere keren wat van gezegd en ze hebben beloofd er wat aan te doen…

 8. Els Vergaerde

  Dank je wel voor je compliment! Het was een fantastische ochtend. Het leek wel alsof al die larven samen afgesproken hadden om die dag uit te sluipen. Ik vind het heel erg vervelend dat het ook bij jou niet wil lukken met yoors. Het probleem ligt bij hun! Ik heb er al meerdere keren wat van gezegd en ze hebben beloofd er wat aan te doen…

 9. Anoniem

  Nou, na vandaag zal je beekje wel weer goed gevuld zijn!
  Het is en blijft een wonderlijk verschijnsel, dat uitsluip-proces. van libellen Ik heb er ook eens een uurtje of vier naar zitten kijken. Niks ‘poef’! Mooi en apart in beeld gezet!
  Groet, Dick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: