Russels Lof

Zondags woordpuzzeltje

Plantje met 15 letters:

Illusionist met wapperende manen: . . . .
Is het nou ik of jij? (pas tu!) . .
19e .
Nul -e . . .
Titanium . .
Dat is het als je verkering hebt . . .

Tja, als je m kent, valt er niet veel te puzzelen natuurlijk, maar ik vermoed dat niet iedereen meteen de naam paraat heeft van dit plantje met de mooie naam en de fraaie blauwe bloemetjes. Het staat op de Nederlandse Rode Lijst van Planten als ‘algemeen voorkomend maar sterk afgenomen’. In twee natuurgebieden hier in de buurt zijn ze gelukkig wel (weer) te vinden, bij eentje zelfs volop. Er hoort ook een vlindertje bij (die ik helaas niet zag) die op dit plantje haar eitjes afzet. Hoe bijzonder dan het proces van eitje-rups-cocon-vlinder is, in samenwerking met een speciale mier die voor de gek gehouden wordt door een lekker luchtje, kun je horen in de originele vierdelige podcastserie van Staatsbosbeheer: Groene Oren, waarin Chris Bajema (van de succesvolle podcasts ‘Man met de microfoon’ en ‘Lockdown’) de natuur zelf interviewt.

Er zijn al drie afleveringen te beluisteren: een interview met de nachtzwaluw, een met de vlinder die dit plantje en een speciale mier nodig heeft om te overleven, en een met de hazelmuis. Een interview met de zandhagedis volgt nog. Grappig en informatief!

Ik maakte deze foto’s met een oud helios-lensje plus tussenring.

(En ik heb ruzie met de nieuwe WP-omgeving. Kan ik nu echt niet meer gewoon een foto plaatsen, zonder zo’n lelijk kader eromheen?)

 1. Mooie foto’s Noortje,
  Het is wel mogelijk dat je zonder zo’n kader werkt.
  Het zit in het thema dat je gebruikt.
  In mijn thema kan ik de kleuren van de achtergrond bewerken.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Nog een fijne dag

 2. Prachtige foto’s van een hele mooie bloem. Ik heb er ook een aantal van (in een van die niet door jou genoemde natuurgebieden 😉 ) met mijn telefoon gemaakt. Niet zo mooi als deze maar wel met een fraai groene schildwants erop.
  Toch wel leuk om ook weer eens een reactie te kunnen plaatsen. 😀

 3. yemrev

  Prachtige platen van de klokjesgentiaan, vooral de laatste.
  Ik heb ook constant problemen met wordpress (ik neem aan dat je de block-editor bedoelt), maar foto’s zonder kader plaatsen is bij mij geen probleem (kijk maar op mijn blog). Dat zou met het thema te maken kunnen hebben… Ik heb weer andere problemen waar de helpdesk geen antwoord op heeft…

  • Dank je! En ik heb even gekeken maar jij hebt dat kader ook, alleen valt het weg tegen dezelfde grijze achtergrond… (het onderschrift staat in het kader)
   Jammer steeds die veranderingen in WordPress als je het net allemaal goed doorhebt en het prima gaat. Maar ja, daar ben ik waarschijnlijk een ouwe zeur in.

   • yemrev

    Ik weet niet hoe jij dat kader dan kan zien… Ik zie het niet, ook niet als ik de achtergrondkleur verander. Maar goed, je kan natuurlijk altijd gewoon de oude vertrouwde klassieke editor blijven gebruiken. Ik vind het altijd wel leuk om nieuwe dingen uit te proberen (zelfs als dat veel gevloek en gezucht oplevert). Welk thema gebruik jij, als ik vragen mag…. Ik ben overigens ook op een ander thema overgestapt. Ik kreeg het in mijn oude thema ook niet zoals ik, het hebben wilde. Ben wel benieuwd naar de reactie van WP. Meestal weten ze het ook niet;-)

    • Dan vergis ik me, want als je de achtergrondkleur verandert en dan geen kader ziet, zal het er ook wel niet zijn. Alleen viel het me op dat je foto’s ook kleiner zijn (dan de breedte van de tekst) en ik kan ze nu dus ook niet meer ‘full width’ plaatsen. Ik ben er net achter gekomen hoe ik de klassieke editor weer kan gebruiken (dat is dus ook veranderd, waardoor ik eerst dacht dat het niet meer kon) dus hopelijk blijft die mogelijkheid en kan het dan weer zonder die kaders. Maar dat zou dan eigenlijk toch ook op de nieuwe manier moeten kunnen, zou je zeggen… En ik wil niet hoeven vloeken en zuchten en veel tijd besteden om hier iets er zo op te krijgen als ik wil (en eerder ook kon). Die tijd en energie gebruik ik liever om lekker te gaan fotograferen oid 😉

 4. Anoniem

  Wat een verrassing ! Ik kan weer reageren en doe dit ook gelijk.
  Tot m’n verrassing las ik in Dagblad “Trouw” vanochtend een artikel over, je raadt het nooit, jouw prachtig gefotografeerde
  Klokjesgentiaan. Toeval bestaat niet wordt gezegd en misschien heb je het ook gelezen maar ik geef je even door dat de tekst is geschreven door K.Moons en de foto’s van H. Engbers., De onderzoeker bij Science4Nature is Sheila Luijten.
  Misschien de moeite waard want het sluit geheel aan bij jouw verhaal over dit bijzondere bloemetje.
  Overigens weet ik in het Gooi ook een plek waar ze nog groeien en binnenkort ga ik daar weer eens een bezoekje afleggen.
  Kijken of ik ook de vlinders zie !
  Dat zou super zijn .-))
  Lgr. van Helga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: