Prijzen en Publicaties

De drie foto’s hierboven zijn gepubliceerd in het boek Tweede hulp bij fotograferen. Van kiekjes naar spraakmakende foto’s van Mark de Rooij. Ook Fen en Kong weer dus ❤ ❤

IMG_4231

Juli 2020, eerste prijs fotowedstrijd lente van It Fryske Gea.

IMG_9680juni 2020 – Eervolle vermelding bij de Photo Challenge Out of the box in Natuurfotografie Magazine. (Rond middernacht gemaakt bij een van mijn minivijvertjes.)

witgerande tuinslak; Cepaea hortensis; white-lipped snailJuni 2020 – 3e prijs (van de jury) bij de wedstrijd van fotografille, thema ‘dieren’.

Sneeuwpaardjes-3Januari 2020, (voor de tweede maal) in de scheurkalender van National Geographic. Wat een timing!

IMG_5325Oktober 2019 – In het boek Grip op creativiteit van Bart Siebelink.

IMG_5916‘The Chosen’ – Highly Commended in de IGPOTY Black&White Photo Project (april 2019)
Schermafbeelding 2019-05-01 om 07.04.02

IMG_2296-bewerkt-2‘Storm’ – Eervolle vermelding Groene Camera 2019, categorie Abstract (maart 2019)

IMG_3269‘De drie broers’ – Eervolle vermelding Groene Camera 2019, categorie Planten en paddenstoelen (maart 2019)

img_5325-bewerkt‘In de disco’ – Eervolle vermelding Lowland Photo Contest 2018 categorie Insecten en kriebelbeesten (december 2018)

img_5938-bewerkt‘Die ene’ – Eervolle vermelding Lowland Photo Contest 2018 categorie Abstract (december 2018)

witgerande tuinslak; Cepaea hortensis; white-lipped snailOgen op steeltjes – 1e prijs in de jaarlijkse Roots-wedstrijd, in de categorie ‘Overige dieren’ (September 2018)
Jury: Een slakkenhuis is van zichzelf al mooi. Maar het wordt nog mooier als die gedraaide vorm in het groot herhaald wordt in de uitloper van een plant. Voeg daarbij het prachtige licht en een onderwerp dat recht in de camera kijkt en je hebt de ideale slakkenfoto. De compositie is zowel symmetrisch (met een cirkel in het midden) als klassiek, met de slak op een derde van de breedte. Die combinatie werkt perfect!

img_2320NP de Hoge Veluwe … (Deze hangt inmiddels op de stalmuur achter mijn huis. Een muur die bij nat weer vol met slakken zit, en die natuurlijk ook over het doek heen glijden.)

IMG_9073

De dodendans
De Dodendans: 1e prijs in de macrowedstrijd van Digifotopro (augustus 2018)

Jury: Bij Macrofotografie denken we niet zelden aan knallende en lichte tinten. Aan vrolijkheid. Dit beeld was zacht gezegd niet het meest vrolijke beeld dat wij ontvingen voor deze wedstrijd, maar sprong wel onmiddellijk in het oog door de prachtige compositie, de scherpte, de herhaling en de gedetailleerde vormen in het water. En natuurlijk door de tragiek van de gevallen nachtvlinders. Kortom, een beeld van schilderachtige schoonheid. En dat past uitstekend bij de titel. Immers, de dodendans of danse macabre is een thema dat al eeuwenlang voorkomt in de Westerse cultuur en met name in de schilderkunst. Na enig wikken en wegen was dit voor ons de absolute nummer 1. Complimenten Noortje!

WeidebeekjuffersRunner-up in de categorie Geleedpotigen van de Groene Camera 2018 (maart 2018)
Jury: “Door de diagonale lijnen van de waterplanten, voel je als het ware de stroom van het water. En voel je bijna dat de waterjuffers naar beneden worden getrokken. Het geeft een bepaalde spanning aan het beeld. Het wateroppervlak ziet er vlak uit, maar door de duidelijke schaduwen van de waterjuffers komt er toch heel veel diepte in het beeld.”

IMG_5011Eervolle vermelding in de categorie Planten en paddenstoelen van de Groene Camera 2018.
Jury: “Door de belletjes in het donkere ijs krijgt het beeld een mooie sprankeling, letterlijk bruisend. Druk, maar door zijn eenvoud in vorm, niet te druk. Mooi uitgelicht.”

IMG_2739Juli 2017 – ‘Recommended’ in de IGPOTY macro art contest.

IMG_2739Winnaar maandopdracht april 2017 National Geographic

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. We vroegen de lezers foto’s in te sturen van de lente, van het voorjaar als manifestatie van kracht en levenslust na een lange, eentonige winter. Een in essentie abstract thema dat door veel inzenders heel concreet is ingevuld: kleurrijke bollenvelden, dieren met hun jong, vogels die een nest bouwen, voorjaarsbloemen.

Slechts een enkele inzending wist het gevoel van lente ook echt te verbeelden, zoals deze foto van Noortje Russel, de keuze van de jury. Een foto van krokussen, de voorjaarsbloem bij uitstek, maar op zo’n manier gefotografeerd dat het beeld iets toont van het kwetsbare, prille en frisse van het lentegevoel. Een fijnzinnige foto die lijkt te zijn geaquarelleerd.

De foto wordt gepubliceerd in het julinummer van NG

IMG_3823Plakkracht?
2e prijs in de Roots voor de maandwedstrijd april 2017 met als thema ‘Kracht’.

img_5063
18 maart 2017, Winnaar Groene Camera 2017 categorie planten en paddenstoelen. Het jurycommentaar: De fotograaf heeft goede ogen want deze slijmzwammen zijn minuscuul. Ze zijn perfect en stemmig gefotografeerd, met een hoofdrol voor het licht. Chapeau voor de fotograaf die ook op de knieën had kunnen gaan voor een paar sneeuwklokjes.

Cadeaubon twv 500 euro  te besteden bij Cameratools (yes!!)

foto-2-noortje-russelMaart 2017. Winnaar van de foto-opdracht Water van National Geographic: van gletsjer tot oceaan: ‘Ondanks de vele foto’s uit verre streken en van ruige landschappen, heeft de jury gekozen voor een foto die dicht bij huis is gemaakt, in Boschoord bij Westerveld in Drenthe. Het is een beeld van kleine paddestoelen, zgn. kroeskopjes, die bijna onder het  gewicht van de bevroren witte aanslag bezwijken. Noortje Russel maakte een verstilde compositie met tere kleuren, waarbij op slimme manier gebruik is gemaakt van onscherpte.’

De foto wordt gepubliceerd in het meinummer van National Geographic Magazine.

IMG_2975
img_3995-bewerkt-2

Februari 2017 – Twee honorable mentions in de IPOTY (International Photographer of the Year)-contest… met The Shy Guy en Remi

reflections-noortje-russelReflections – In de top 10 van de NRC-Kamera Express fotowedstrijd van november (2016), thema water.

img_0719-3Pearls – Foto van de maand op Natuurmonumenten.nl (november 2016)

Jurycommentaar

Wat een mooi abstract beeld van de vruchtpluis van een paardenbloem. We vinden vooral het bijna monochrome witgrijze van het beeld prachtig. Het fragiele. Het zou ook zomaar een microscoopfoto van schimmeldraden kunnen zijn. Het is echt een nieuwe kijk op iets heel gewoons. Gefeliciteerd!

IMG_9501In the spotlight – Foto van de maand op Natuurfotografie.nl (oktober 2016)

img_3995-bewerkt-2

Remi –  genomineerd voor de WNF Frans Lanting Award!! (oktober 2016)
(update in december: Niet gewonnen maar oh wat was het een feestelijke prijsuitreiking en hoe cool om je foto op een bioscoopdoek voorbij te zien komen! Plus de foto groot in een reizende tentoonstelling in Cinematic Utrecht, Eden, Nijmegen én in het WNF Wereldnatuur fotoboek. Remi rocks!)

1e-prijs-roots

Roots Natuurfotowedstrijd 2016
En nu? 1e prijs categorie Overige Dieren

Jurycommentaar

Een rake titel bij een geslaagde foto. Heel knap om van zo’n non-communicatief dier als een slak een aansprekende foto te maken. De slak lijkt zich inderdaad af te vragen waar hij nu heen moet. Het licht dat op de slak valt, is mooi zacht. De compositie zit prima in elkaar en er is voldoende ruimte in de kijkrichting. Fraai detail: de krulvorm van het bloemblad dat doorloopt in de lichtgekrulde slak.

img_7363-3

(Alle scans hier zijn beroerd van kwaliteit; dit is de originele foto…)

roots-prijsuitreiking

Prijsuitreiking Roots Natuurfotowedstrijd 2016 in NP De Hoge Veluwe (17 sept. 2016)

(Wel een beetje eng om zelf in het zonnetje gezet te worden, maar stiekem ook erg leuk!)

roots-reischeque-1
img-20160917-wa0001

Op de Hoge Veluwe…
Heb dit niet eens zelf gezien/gefotografeerd… dank Peter!

img-20160917-wa0002
agenda-slakje

In de Roots Agenda 2017

agenda-lhb-2

Lentelief Roots Agenda 2017

roots-remi

Remi – 1e prijs Foto van de maand met het thema ‘Parken en botanische tuinen’
Publicatie over twee pagina’s in de Roots van augustus 2016!

roots-remi2
img_3995-bewerkt-2

(Beroerde scan… hier de originele foto/kleuren)

roots-voorkant

Remi werd ook nog eens gekozen tot beste lezersfoto van het jaar 2016, en werd vijfde (van de vijf…) in de Beste Roots Lezersfoto Aller Tijden… (voor het vijfjarig jubileum van Roots) maar stond wel als enige op de voorkant 🙂

national-geographic-scheurkalenderSneeuwlanders – Scheurkalender National Geographic 2017
In de scheurkalender foto’s uit de meest prachtige gebieden over de hele wereld en… eentje uit Boijl 🙂

IMG_5547Newborn- Foto van de maand juni bij Natuurfotografie.nl

agenda-grote-muur-2016

Sprookjesbos – Roots Agenda 2016

aimg_8354-bewerkt-2-kopie
agenda-meneer-citroen-2016

Meneer Citroen – Roots Agenda 2016

a2img_1969