Russels Lof

Flowing creativity

IMG_8352
IMG_8507

Afgelopen week volgde ik een workshop bij Andrea Gulickx. Via via was ik op haar website terecht gekomen, en werd meteen gegrepen door haar eigen stijl en foto’s. Dat zijn stuk voor stuk kunstwerkjes, sprookjes, poëzie…

De foto’s zijn niet alleen technisch heel knap, maar vooral ‘inhoudelijk’ zo goed. Ze stralen warmte uit, vertellen een verhaal en geven je een bepaald gevoel. Andrea zegt niet voor niets in het stukje over haarzelf: “I don’t think, I feel”. Wat overigens niet wil zeggen dat ze een vaag of zweverig type is. Integendeel. Andrea is down to earth en blijkt een open en sprankelende persoonlijkheid. Met haar grafische achtergrond, liefde voor de natuur en geoefend (derde) oog voor natuurlijke schoonheid, is zij in staat om van iedere foto een artistiek feestje te maken. En die kennis en liefde brengt zij ook nog eens vol enthousiasme over in haar workshops.

aIMG_8461Het heeft nog even geduurd voor ik het aandurfde me op te geven voor zo’n workshop, want enigszins intimiderend vond ik het wel, al die prachtige foto’s. Maar na een eerste voorzichtig mailtje van mijn kant, kwam er een wel zo hartelijke en uitnodigende reactie, dat ik meteen voor de bijl ging.

Ik kon me er nog een paar maanden op verheugen, maar afgelopen week was het dan zover…, en ik stond op met een pijnvrij hoofd! Heel vroeg, dat wel, want de locatie van de workshop was in de Betuwe, maar de naam ‘Landgoed de Heerlijkheid in Hemmen’ beloofde al veel goeds. En heerlijk was het, zeker ook de verrukkelijke lunch van de biologische winkel De Smidse!

Tijdens het ochtendprogramma kregen we een verrassend openhartig en helder kijkje in de keuken van Andrea, waarin ze aan de hand van vele tientallen foto’s haar manier van werken en fotograferen liet zien, en daarbij haar eigen gevoelsmatige en technische stelregels uitlegde. Het leek warempel wel alsof ze het geheim van de smid prijs gaf. Maar als je haar daar naar vraagt, zegt ze heel nuchter: ‘Tja, maar dit is mijn manier van werken, dus ik kan niet anders dan het zo vertellen.’

’s Middags gingen we zelf aan de slag en probeerden we allemaal Andrea Gulickx te worden. Ach ja, dat lukt natuurlijk voor geen meter en dat is ook helemaal niet leuk. Andrea heeft een heel eigen, herkenbare stijl, en wij workshoppers en Andrea-bewonderaars moeten onze eigen stijl vinden. Daar zoek ik nog naar.

Lekker veel ermee bezig zijn, is het advies van Andrea. En laat ik dat nou het leukst vinden van al!

IMG_7064

IMG_6806

Je snapt wel dat ik de workshops van Andrea van harte kan aanbevelen. Wie geïnteresseerd is in macrofotografie nodig ik uit een kijkje te nemen op haar website Andrea Gulickx Photography en eens contact met haar op te nemen. Andrea geeft verschillende workshops voor verschillende niveaus.

De workshop die ik volgde, heet ‘Flowing creativity’ en is speciaal voor de iets gevorderde fotograaf die de theorie wel beheerst, maar meer met creativiteit aan de slag wil.

Don’t think… feel!

aIMG_8679

aIMG_8565

Een paar van deze foto’s maakte ik tijdens de workshop. De andere maakte ik in het weekend erna, ‘hevig geïnspireerd’ het geleerde in de praktijk te brengen!

 

 

.

 1. Prachtig weer. Maar je weet, ik bewonder jouw manier van fotograferen, jouw juist ook al van begin af aan heel eigen stijl daarin, ook heel erg – kan er gelukkig al heel wat jaren inmiddels enorm van genieten. Vroeger al, de prachtige foto’s, weet je nog, bv Raudhetta en de honden en vele andere schoonheden in Leersum.. Ik heb ze altijd prachtig en bijzonder gevonden, en kon er hooguit een beetje jaloers van worden (“hoe kán dat nou… neemt ze een camera van mij over, en komen daar ineens zúlke mooie foto’s uit?!”)
  Ook deze foto’s weer zijn prachtig, ze geven weer hoe jij in het leven staat, met zo veel oog voor detail, het talent om toch weer steeds iets moois en bijzonders te zien, in letterlijk vaak hele kleine en alledaagse dingen. Dankjewel daarvoor!

  • Nu lijkt het net alsof ik de draak met je stak, door mijn reactie voor jouw laatste opmerking te plaatsen (alsof jij daar weer op reageerde). Maar ik had het zelf niet eens in de gaten hoor, dat je het een paar keer zei. Was veel te blij door/met al dat prachtig(s). 🙂

 2. Ziet er heel goed uit,vooral de bovenste foto vind ik een plaatje ! een geweldig sfeervolle foto die meteen op je (mijn) gevoel werkt, echt een pracht prent. Ik vind je niveau al behoorlijk hoog wel leuk dat je dan nog steeds leergierig bent ook als je al een flink potje kunt fotograferen, dat ” feel” moet jou goed af gaan lijkt me, Russelslof is ook meer feel dan think.

  • Wat een geweldig leuke reactie Luuk, dank je! En bijleren kun je volgens mij altijd, ook als je al een flink potje kunt fotograferen, haha. Ik denk dat zelfs Andrea dat nog wel zal zeggen. Grappig ook om te horen (en ook wel zelf merken/zien) dat het meer feel dan think is bij mij. Dat is namelijk wel eens anders geweest…

 3. Jaap Kroon

  Ik geloof dat jij je eigen stijl al hebt ontwikkeld en dat je niet ver meer hoeft te zoeken. Vaak is het zo, dat als je zoekt, iets gewoon onder je neus ligt. Als we het hebben over iemand die down to earth is, dan vind ik dat jij dat zeker bent. Dat spreekt mij enorm aan en daar geniet ik ook van. Deze foto’s bewijzen het weer. In één woord: Geweldig!

  • Leuk om te horen Jaap! Waar zo’n blog al niet goed voor is… Ik heb zelf nog wel het idee dat het een beetje teveel van van alles en nog wat is, en dat ik vaak ‘maar wat doe’, maar blijkbaar is er toch wel iets herkenbaars aan mijn ‘stijl’, want dat krijg ik nu van alle kanten te horen (ook via de mail). En grappig ook dat je me zo down to earth vindt. Een jaar of twee geleden liet ik een aura reading doen (vraag me niet waarom) en die vrouw zei me dat ze zelden iemand had meegemaakt die zo geaard was als ik… dat dat gerust ietsjes minder kon! Misschien dat ik me daarom zo volkomen gelukkig voel in de natuur, tussen de bloemetjes en de beestjes?!!

 4. Ik werd hier heel stil van; wat een goed en dankbaar verslag van je workshop bij Andrea.
  Ze zeggen wel eens, zo tijdens een creatief kookmoment: als het vooral maar mooi kleurt…. Nou, me dunkt !
  Echt genieten van mij nog niet eerder op zo’n delicate wijze getoonde pareltjes, gedrapeerd op een zacht fluweelachtig bedje van heel erg erbij passende tinten…
  TopTop !

  • Leuk Marc, dat je dus toch nog duidelijk ziet dat ik de foto’s heb gemaakt, maar ik ben heus wel wat anders gaan kijken en werken. Het mooiste is natuurlijk dat je je zoiets eigen maakt en geen kopie probeert te zijn, en blijkbaar lukt dat nu al aardig… wonderlijk!

 5. José

  Wonderlijk simpel en zo geweldig mooi! Bedankt Noortje voor al dit fraais! Het is weer genieten en jou eigen stijl is al super en het is heel knap dat je nog steeds bij kan leren.

  • Dank je José! Ik geloof dat je daar wel iets heel kernachtig raaks zegt: ‘wonderlijk simpel en geweldig mooi’. Daar word ik nu echt gelukkig van; dat in de natuur te zien, vast te leggen en te kunnen delen…

 6. Karien

  Nou zeg! Heeft iedereen voor mij al gezegd wat ik je wilde zeggen…. Ik volg je nog niet zo lang en verheug me steeds op je nieuwe foto’s.
  Ah, ik heb iets gevonden: ik vind zowel je foto’s als de bijgaande teksten vaak humoristisch!! Kan er hardop om lachen. Heerlijk bijleren en toch eigen stijl bewaren, kan best. Vooral lekker doorgaan, Noortje! Op je eigen weg in de natuur.

  • Dacht je dat ze het gras voor je voeten hadden weggemaaid, kom je daar nog met een juweel van een compliment. Niet alleen dat je de blogs vaak humoristisch vindt (al geweldig leuk om te horen) maar vooral ook dat je je steeds verheugt op mijn nieuwe foto’s…!
   En doorgaan doe ik zeker, Karien, maar dat is wel extra leuk als het ook zo gewaardeerd wordt!

 7. Janine

  Nou je geestdrift en enthousiasme heeft doel bereikt, heb me ook op gegeven voor deze cursus. Geweldige foto’s hierboven!

  • Oh wat geweldig, Janine, daar zul je echt geen spijt van krijgen! Leuk dat je dat even laat weten ook…
   Ik ga in het najaar overigens nóg een workshop bij Andrea volgen, heb daar nu al zin in 🙂 Ik weet niet of jij al snel gaat of dat het nog even duurt, maar ik wens je alvast veel plezier!

 8. Ik mag natuurlijk ook een reageren 🙂 en ik vind het super lief dat je zoveel credits aan me geeft, maar wat al zoveel mensen zeggen en wat ik gelijk zag, is dat je zelf zoveel gevoel stopt in je foto’s dat is echt fantastisch. Ik vind het natuurlijk fijn te lezen dat je blij bent met de tools die je hebt gekregen en dat je daar mee verder kan, maar jij hebt al zo’n mooie eigen stijl waar ik van geniet. Super is dat. En dat komt omdat je het kleine waardeert en je jou beleving ervan laat zien aan iedereen en dan ook nog eens zo geweldig leuk en grappig schrijft. Ik ben een dikke fan van je geworden en krijg nu iedere blog binnen als email 🙂 blij mee. Ik zit ze met een smile te lezen en te genieten. Hoop nog heel veel te mogen genieten van jou kijk op het leven. Andrea

  • Nou Andrea, je hebt me zeker nog heel wat extra’s meegegeven waar ik volop mee verder kan. Maar het is wel erg leuk om van verschillende mensen, en zeker ook van jou, te horen dat er blijkbaar toch iets herkenbaars aan mijn foto’s is, en dat het gevoel dat ik erin stop dus ook zichtbaar is. Het geeft me zoveel voldoening de schoonheid om me heen op mijn eigen wijze vast te leggen. Jouw workshop en jij als inspirerend fotograaf en geweldig fijn persoon hebben er absoluut aan bijgedragen dit verder te ontwikkelen! En ik vind het heel erg leuk om te horen dat je ook mijn teksten waardeert en nu zelfs mijn blog bent gaan volgen! Nu zijn we fan van elkaar 🙂

 9. Loes

  Wat ontzettend mooi. Vooral Wantsje Eennalaatst!
  En ook nog eens allemaal in jouw door jou zeer ondergewaardeerde tuin?
  Ik open echt mijn ogen, heuswaar

  • He dank je Loes! Maar deze foto’s maakte ik niet in mijn tuin hoor (die ik trouwens ondanks de puinhoop toch wel waardeer – zie volgend blog!). De wants is er eentje van tijdens de workshop in Hemmen, en de eerste foto’s schoot ik hier in het bos. Wel heel grappig om te horen dat iedereen weer zo zijn eigen favoriet heeft van deze serie foto’s.

 10. Hoi Noortje, via de link op Andrea’s facebook pagina kom ik op jouw blog.
  Ik ga zaterdag dezelfde workshop volgen en nieuwsgierig als ik ben, kom ik even bij jou kijken.
  Wat een prachtige foto’s en wat ben je enorm enthousiast, ik krijg nu nog meer zin in zaterdag.
  En ik denk dat ik jouw blog ga volgen, je schrijft ook erg leuk en je maakt prachtige inspirerende foto’s.
  groetjes Ghita

  • Hallo Ghita, wat leuk je berichtje! Hopelijk ben ik nog op tijd om je een leerzame en leuke dag te wensen, maar dat gaat zeker wel lukken. Ook nog mooi weer morgen… genieten! Ik was ziek en reageer daarom wat laat. Maar des te fijner is het om dan zo’n hartelijke reactie op mijn blog te lezen, dank je! Leuk als je mijn blog wat blijft volgen en wie weet nog eens tot ziens (één workshop van Andrea smaakt naar meer, kan ik je zeggen 😉 Groetjes terug!

 11. Pingback: Autumn Delight | Russels Lof

 12. Mo

  Van Autumn Delight hier gearriveerd … ook weer in deze blog vind ik je foto’s om te smullen vooral de eerste … geweldig mooi, heerlijke sfeer. De wandelende want met die prachtige achtergrond is ook top. Ik kan ook beamen dat een workshop van Andrea naar meer smaakt, zelf heb ik ook deze workshop gevolgd bij haar vorig jaar. Heel ongelukkig kwam ik binnenvallen en heb helaas de hele dag pijnverbijtend lopen strompelen en huppelen maar wat was het genieten verder. Ik zou heel graag de Anemone Delight gaan doen in het vroege voorjaar. Groetjes, genietende Mo

  • Wat een geweldig mooi compliment Mo, zeker van jou… want ik heb je foto’s op Flickr net weer even allemaal bekeken en die zijn zoooooo mooi, adembenemend mooi! Inspirerend mooi!
   En Andrea is ook zo inspirerend, leuk dat je ook al bij haar was, dat zie ik ook wel terug aan je foto’s!. Wie weet komen we elkaar nog eens tegen tijdens een workshop bij Andrea!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

bluebrightly

Wanderings & observations

Vogeltuin gecombineerd met Fotografie

De vogels die onze tuin bezoeken en de insecten en bloemen die er leven en algemene fotografie

Eveline Lenderink

op mijn werk rust copyright, wil je een foto gebruiken mail mij dan via de contactpagina

Santiago the Shepherd

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”

Sherry Felix - port4u

Artist, Photographer and Computer Tutor/Tech

Yemrev Kiekt

...meestal in de natuur, soms in een donkere stad...

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

willy huisman

fotografeert & schrijft verhalen en gedichten

Russels Lof

RusselsLof is een lofzang op het leven, in woord en beeld. Leuk dat je komt kijken op mijn blog; hopelijk geniet je met me mee!

Matroos Beek

Grensgevallen

jhoudephotography

Simply photography

Deborah Hamar

Just me . . .

fotografie Sjoukje

Er is zoveel moois te zien en het is geweldig om dat vast te leggen met mijn camera.

paard-en-mens

Een persoonlijke zoektocht naar de relatie tussen paard en mens.

pix & kardz

squeezing the moment, sharing the joy

%d bloggers liken dit: